Zupa pomidorowa na żołądkach drobiowych z ryżem [WIDEO]
Ukraińskie czanachi - przepis na pyszną zapiekankę

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Ukraińskie czanachi to smaczna zapiekanka z mięsa i warzyw.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 40 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Smakowita zapiekanka to zawsze dobry pomysł na rodzinny obiad. Czanachi oryginalnie przygotowuje się je z baraniny, ale można wykorzystać do niego również wołowinę lub wieprzowinę. Również smakuje wybornie.
Składniki
pół kg mięsa
5 średnich ziemniaków
2 cebule
3 pomidory
spora garść fasolki szparagowej
1 duży bakłażan
sól i pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Pokrojone na kawałki mięso włóż do żaroodpornego naczynia.
Warzywa umyj i obierz. Fasolkę połam na kawałki, cebulę pokrój w kostkę, ziemniaki w plasterki.
Wyłóż warstwę tych warzyw na mięsie, a następnie przykryj je pokrojonymi w plastry bakłażanami i pomidorami.
Przypraw solą i pieprzem, zalej wrzącą wodą (ok 2 szklanki).
Piecz w temperaturze 180 st. C. ok 2 godzin.