Sycąca zapiekanka ryżowa z dynią i pieczarkami
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zapiekanka ryżowa z dynią i pieczarkami to sycąca potrawa. Może stanowić samodzielne danie lub dodatek do pieczonego mięsa. Pyszne skojarzenie ryżu, dyni, pieczarek i przyprawy curry, które pokocha cała twoja rodzina.
Więcej przepisów z dynią w roli głównej:
Przepis opracowały i przetestowały dla Was:
Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g ryżu
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 250 g twardego sera
- 2 cebule
- 300 g dyni
- 300 g pieczarek
- 2 łyżki masła lub oliwy lub oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem przyprawy curry. Można to zrobić dzień wcześniej. Ryż wymieszać z połową startego sera.
- Cebulę obrać, pokroić drobno. Dynię pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić na połówki, ćwiartki lub w plasterki.
- Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę, następnie dodać dynię i pieczarki. Smażyć, aż część sosu odparuje.
- Naczynie do zapiekania posmarować masłem. Na dno wyłożyć połowę ryżu, wyrównać.
- Następnie wyłożyć usmażoną dynię i grzyby, zachowując 2 łyżki warzyw do dekoracji, przykryć resztą ryżu. Posypać tartym serem i na wierzchu ułożyć pozostawione kawałki dyni i pieczarek.
- Zapiekać w 200°C przez 15 minut.