Kapusta włoska zapiekana z kiełbasą i ziemniakami: obłędnie pyszna zapiekanka

Kapusta włoska zapiekana z kiełbasą i ziemniakami: obłędnie pyszna zapiekanka

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zapiekana kapusta włoska z ziemniakami i kiełbaskami - doskonały patent na obiado-kolację

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kapusta włoska zapiekana z kiełbasą i ziemniakami to pyszne danie, które z radością zjecie na obiad lub kolację. Część składników można przygotować z wyprzedzeniem, albo użyć pozostałości ziemniaków z poprzedniego dnia. To naprawdę proste i szalenie pyszne danie!

Składniki

  • 600 g ziemniaków

  • 300 g kapusty włoskiej

  • 300 g frankfuterek lub innych cienkich kiełbasek

  • 100 g startego twardego sera

  • 1 cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 żółtko jajka

  • 4 łyżki oleju słonecznikowego

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 250 ml bulionu warzywnego

  • 200 ml białego wina

  • 400 ml mleka

  • sól wędzona

  • czarny pieprz

  • gałka muszkatołowa

  • skórka z cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki obierz i pokrój w plastry o grubości 2 mm, a następnie gotuj we wrzącej wodzie przez 10 minut.

  • Kapustę włoską, po usunięcia głąba, poszatkuj, a następnie blanszuj przez około 3-5 minut w gorącej wodzie.

  • Drobno posiekaj cebulę i czosnek i podsmaż na oleju. Dodaj przyprawy. Dodaj mąkę, następnie dodaj bulion, wino i mleko i cały czas mieszając doprowadź do wrzenia.

  • Dodaj 2/3 startego sera, zdejmij z ognia i mieszaj, aż ser się rozpuści. Następnie, jeśli sos nie jest zbyt gorący, wmieszaj żółtko. Dopraw solą i cytryną.

  • Kapustę włoską, plastry ziemniaków i pokrojone na kawałki frankfuterki, układaj warstwami w naczyniu żaroodpornym, każdą warstwę przykryj odrobiną sosu i powtarzaj ten proces, aż składniki się zużyją. Na koniec polej sosem i rozprowadź resztę sera na wierzchu.

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.

  • Wstaw naczynie do piekarnika i piecz około 30-40 minut, do zrumienienia wierzchu.

Ocena: 3,2
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).