Piersi kurczaka zapiekane w boczku z ryżem: obfite, soczyste, pyszne danie, któremu się nie oprzesz

Piersi kurczaka zapiekane w boczku z ryżem: obfite, soczyste, pyszne danie, któremu się nie oprzesz

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Piersi kurczaka zapiekane w boczku z ryżem - cały obiad w jednym naczyniu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Piersi kurczaka zapiekane w boczku z ryżem to bardzo obfite, soczyste, pyszne danie. Jedno z moich ulubionych. Nie ma potrzeby wcześniej gotować ryżu, bo wszystko upiecze się razem w jednym naczyniu. Co za oszczędność czasu i energii! Polecam!

Składniki

  • 600 g piersi kurczaka

  • 200 g boczku wędzonego, pokrojonego na cienkie plasterki

  • 1 szklanka ryżu

  • 100 ml keczupu lub sosu barbecue

  • 3 szklanki wody

  • 25 g masła

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej

  • 1 łyżeczka papryki ostrej

  • 1 łyżeczka tymianku suszonego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piersi kurczaka podzielić na pojedyncze filety, posmarować keczupem lub sosem barbecue, odstawić na 30 minut.

  • Po tym czasie filet z piersi kurczaka owinąć plasterkami boczku. 

  • Z wody, masła i  przypraw przygotować zalewę. Składniki wymieszać i zgotować.

  • Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć równą warstwę surowego ryżu, tak aby przykryć dno. Na ryżu ułożyć piersi kurczaka owinięte boczkiem. Zalać przygotowaną gorącą zalewą.

  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180°C do czasu aż cała zalewa zostanie wchłonięta przez ryż, a boczek na piersiach się zrumieni, czyli około 1 godziny.

Ocena: 3,2
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).