Piersi kurczaka zapiekane w boczku z ryżem: obfite, soczyste, pyszne

Piersi kurczaka zapiekane w boczku z ryżem: obfite, soczyste, pyszne, któremu się nie oprzesz
Autor: Shutterstock Piersi kurczaka zapiekane w boczku z ryżem - cały obiad w jednym naczyniu
łatwy
20 min
4

Piersi kurczaka zapiekane w boczku z ryżem to bardzo obfite, soczyste, pyszne danie. Jedno z moich ulubionych. Nie ma potrzeby wcześniej gotować ryżu, bo wszystko upiecze się razem w jednym naczyniu. Co za oszczędność czasu i energii! Polecam!

Nadal głodni? Polecam kilka sprawdzonych przepisów na pierś kurczaka:

Kotlety à la pizza - przebojowy pomysł na pierś z kurczaka

Cytrynowa pierś kurczaka z fasolką szparagową w 30 minut: cały obiad z 1 blachy

Obłędna pierś kurczaka pieczona z pieczarkami i pomidorami

Pierś kurczaka marynowana w żółtkach: niewiarygodny przepis na soczyste stripsy

Pierś z kurczaka pod marchewkową pierzynką

SKŁADNIKI

  • 600 g piersi kurczaka
  • 200 g boczku wędzonego, pokrojonego na cienkie plasterki
  • 1 szklanka ryżu
  • 100 ml keczupu lub sosu barbecue
  • 3 szklanki wody
  • 25 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piersi kurczaka podzielić na pojedyncze filety, posmarować keczupem lub sosem barbecue, odstawić na 30 minut.
  • Po tym czasie filet z piersi kurczaka owinąć plasterkami boczku. 
  • Z wody, masła i  przypraw przygotować zalewę. Składniki wymieszać i zgotować.
  • Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć równą warstwę surowego ryżu, tak aby przykryć dno. Na ryżu ułożyć piersi kurczaka owinięte boczkiem. Zalać przygotowaną gorącą zalewą.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180°C do czasu aż cała zalewa zostanie wchłonięta przez ryż, a boczek na piersiach się zrumieni, czyli około 1 godziny.
Pieczony kurczak – jak upiec pysznego i soczystego kurczaka?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej