Z czym jeść pancakes? Garść super pomysłów na dodatki do pankejków
Naleśniki zapiekane z mięsem drobiowym i grzybami leśnymi: efektowne i przepyszne

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Zapiekane naleśniki nadziewane mięsem z kurczaka i leśnymi grzybami to efektowne i pyszne danie nie tylko od święta
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 60 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Naleśniki nadziewane mięsem drobiowym i grzybami leśnymi, a następnie zapieczone, to niezwykle efektowne i pyszne danie. Można go przygotować na co dzień, jak i od święta. Zawsze wzbudza zachwyt bliskich i znika w oka mgnieniu z talerzy. Wypróbujcie koniecznie zapiekanych naleśników nadziewanych kurczakiem i jesiennymi grzybami!
Składniki
Na ciasto:
500 ml mleka
3 jajka
200 g mąki pszennej
3 łyżki oleju
1 szczypta soli
Na nadzienie:
2 łyżki masła
1 filet z piersi kurczaka
1 filet z udek kurczaka bez kości
300 g grzybów leśnych, borowików, koźlarzy, podgrzybków lub maślaków
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/4 łyżeczki suszonego tymianku
1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
sól do smaku
Na polewę:
2 jajka
4 łyżki śmietany
1 szczypta soli
1 forma tortowa o średnicy 24 cm
Przygotowanie krok po kroku:
Zacząć od przygotowania ciasta na naleśniki. Jajka wybić ze skorupek, zmiksować z mlekiem i solą. Dodać mąkę i olej. Ponownie wymieszać na jednorodne ciasto. Odstawić na 30 minut, aby ciasto odpoczęło i zadziałała natura - uwolnił się gluten. Dzięki temu zabiegowi ciasto po usmażeniu będzie bardziej elastyczne.
W czasie gdy ciasto dojrzewa pora na nadzienie. Grzyby oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą i pokroić na mniejsze kawałki. Małe grzyby pozostawić w całości. Grzyby wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 15 minut. Odcedzić. Wcześnieje obgotowanie grzybów zmiękcza hitynę (węglowodan z którego zbudowane są ścianki komórek grzyba), dzięki czemu danie z grzybów jest mniej obciążające dla układu trawiennego.
Mięso pokroić drobno, dodać na rozgrzane masło i zrumienić. Zdjąć z patelni.
Na rozgrzany tłuszcz dodać cebulę, smażyć do zeszklenia. Dodać grzyby, tymianek, pieprz i sól do smaku. Dusić 5-7 minut.
Na patelnie ponownie dodać usmażone mięso i dusić jeszcze 5 minut, dodajać trochę wody, aby się nie przypaliło. Odstawić.
Z przygotowanego ciasta usmażyć cienkie naleśniki. Zobacz także: Jak usmażyć idealne naleśniki
Formę tortową posmarować masłem, wyłożyć 3 naleśnikami. Następne naleśniki nadziewać przygotowanym farszem i zawijać w ruloniki. Układać koliście w tortownicy.
Dwa jajka wybić i zmiksować ze śmeitaną i solą. Mieszaniną zalać zawartość tortownicy.
Wstawić do rozgrzanego piekarniki i piec 15-20 minut w temperaturze 180°C.
Podawać póki gorące!
Przepisy z grzybami - polecam 5 najlepszych:
Kurki z patelni po podlasku: świetny przepis na smażone grzyby
Aromatyczne grzyby z ziemniakami na bezmięsny obiad
Grzyby w cieście naleśnikowym - przepis na pyszną przekąskę ze świeżych grzybów