Naleśniki zapiekane z mięsem drobiowym i grzybami leśnymi: efektowne i przepyszne

Naleśniki nadziewane mięsem drobiowym i grzybami leśnymi
Autor: Shutterstock Zapiekane naleśniki nadziewane mięsem z kurczaka i leśnymi grzybami to efektowne i pyszne danie nie tylko od święta
łatwy
60 min
4

Naleśniki nadziewane mięsem drobiowym i grzybami leśnymi, a następnie zapieczone, to niezwykle efektowne i pyszne danie. Można go przygotować na co dzień, jak i od święta. Zawsze wzbudza zachwyt bliskich i znika w oka mgnieniu z talerzy. Wypróbujcie koniecznie zapiekanych naleśników nadziewanych kurczakiem i jesiennymi grzybami!

Przepisy z grzybami - polecam 5 najlepszych: 

Kurki z patelni po podlasku: świetny przepis na smażone grzyby

Aromatyczne grzyby z ziemniakami na bezmięsny obiad

Grzyby w cieście naleśnikowym - przepis na pyszną przekąskę ze świeżych grzybów

Duszone maślaki - sposób na duszone grzyby [WIDEO]

Risotto z podgrzybkami: włoski pomysł na podgrzybki 

SKŁADNIKI

  • Na ciasto:
  • 500 ml mleka
  • 3 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szczypta soli
  • Na nadzienie:
  • 2 łyżki masła
  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 1 filet z udek kurczaka bez kości
  • 300 g grzybów leśnych, borowików, koźlarzy, podgrzybków lub maślaków
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
  • sól do smaku
  • Na polewę:
  • 2 jajka
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 szczypta soli
  • 1 forma tortowa o średnicy 24 cm

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacząć od przygotowania ciasta na naleśniki. Jajka wybić ze skorupek, zmiksować z mlekiem i solą. Dodać mąkę i olej. Ponownie wymieszać na jednorodne ciasto. Odstawić na 30 minut, aby ciasto odpoczęło i zadziałała natura - uwolnił się gluten. Dzięki temu zabiegowi ciasto po usmażeniu będzie bardziej elastyczne. 
  • W czasie gdy ciasto dojrzewa pora na nadzienie. Grzyby oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą i pokroić na mniejsze kawałki. Małe grzyby pozostawić w całości. Grzyby wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 15 minut. Odcedzić. Wcześnieje obgotowanie grzybów zmiękcza hitynę (węglowodan z którego zbudowane są ścianki komórek grzyba), dzięki czemu danie z grzybów jest mniej obciążające dla układu trawiennego. 
  • Mięso pokroić drobno, dodać na rozgrzane masło i zrumienić. Zdjąć z patelni.
  • Na rozgrzany tłuszcz dodać cebulę, smażyć do zeszklenia. Dodać grzyby, tymianek, pieprz i sól do smaku. Dusić 5-7 minut. 
  • Na patelnie ponownie dodać usmażone mięso i dusić jeszcze 5 minut, dodajać trochę wody, aby się nie przypaliło. Odstawić.
  • Z przygotowanego ciasta usmażyć cienkie naleśniki. Zobacz także: Jak usmażyć idealne naleśniki
  • Formę tortową posmarować masłem, wyłożyć 3 naleśnikami. Następne naleśniki nadziewać przygotowanym farszem i zawijać w ruloniki. Układać koliście w tortownicy.
  • Dwa jajka wybić i zmiksować ze śmeitaną i solą. Mieszaniną zalać zawartość tortownicy.
  • Wstawić do rozgrzanego piekarniki i piec 15-20 minut w temperaturze 180°C.
  • Podawać póki gorące!
Jak mrozić grzyby?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej