Naleśniki zapiekane z mięsem drobiowym i grzybami leśnymi: efektowne i przepyszne

Naleśniki zapiekane z mięsem drobiowym i grzybami leśnymi: efektowne i przepyszne

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zapiekane naleśniki nadziewane mięsem z kurczaka i leśnymi grzybami to efektowne i pyszne danie nie tylko od święta

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Naleśniki nadziewane mięsem drobiowym i grzybami leśnymi, a następnie zapieczone, to niezwykle efektowne i pyszne danie. Można go przygotować na co dzień, jak i od święta. Zawsze wzbudza zachwyt bliskich i znika w oka mgnieniu z talerzy. Wypróbujcie koniecznie zapiekanych naleśników nadziewanych kurczakiem i jesiennymi grzybami!

Składniki

  • Na ciasto:

  • 500 ml mleka

  • 3 jajka

  • 200 g mąki pszennej

  • 3 łyżki oleju

  • 1 szczypta soli

  • Na nadzienie:

  • 2 łyżki masła

  • 1 filet z piersi kurczaka

  • 1 filet z udek kurczaka bez kości

  • 300 g grzybów leśnych, borowików, koźlarzy, podgrzybków lub maślaków

  • 1 cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku

  • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu

  • sól do smaku

  • Na polewę:

  • 2 jajka

  • 4 łyżki śmietany

  • 1 szczypta soli

  • 1 forma tortowa o średnicy 24 cm

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zacząć od przygotowania ciasta na naleśniki. Jajka wybić ze skorupek, zmiksować z mlekiem i solą. Dodać mąkę i olej. Ponownie wymieszać na jednorodne ciasto. Odstawić na 30 minut, aby ciasto odpoczęło i zadziałała natura - uwolnił się gluten. Dzięki temu zabiegowi ciasto po usmażeniu będzie bardziej elastyczne. 

  • W czasie gdy ciasto dojrzewa pora na nadzienie. Grzyby oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą i pokroić na mniejsze kawałki. Małe grzyby pozostawić w całości. Grzyby wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 15 minut. Odcedzić. Wcześnieje obgotowanie grzybów zmiękcza hitynę (węglowodan z którego zbudowane są ścianki komórek grzyba), dzięki czemu danie z grzybów jest mniej obciążające dla układu trawiennego. 

  • Mięso pokroić drobno, dodać na rozgrzane masło i zrumienić. Zdjąć z patelni.

  • Na rozgrzany tłuszcz dodać cebulę, smażyć do zeszklenia. Dodać grzyby, tymianek, pieprz i sól do smaku. Dusić 5-7 minut. 

  • Na patelnie ponownie dodać usmażone mięso i dusić jeszcze 5 minut, dodajać trochę wody, aby się nie przypaliło. Odstawić.

  • Z przygotowanego ciasta usmażyć cienkie naleśniki. Zobacz także: Jak usmażyć idealne naleśniki

  • Formę tortową posmarować masłem, wyłożyć 3 naleśnikami. Następne naleśniki nadziewać przygotowanym farszem i zawijać w ruloniki. Układać koliście w tortownicy.

  • Dwa jajka wybić i zmiksować ze śmeitaną i solą. Mieszaniną zalać zawartość tortownicy.

  • Wstawić do rozgrzanego piekarniki i piec 15-20 minut w temperaturze 180°C.

  • Podawać póki gorące!

Ocena: 1,3
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).