Kurki z patelni po podlasku: świetny przepis na smażone grzyby

Kurki z patelni po podlasku: świetny przepis na smażone grzyby

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Smażone kurki to doskonały dodatek do dań mięsnych

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kurki z patelni po podlasku to przebojowy przepis na smażone grzyby. Prosto i smacznie dzięki dodatkowi czosnku i koperku. Pokochacie tak przyrządzone kurki od pierwszego kęsa!

Składniki

  • 500 g kurek, grzybów z gatunku Pieprznik jadalny

  • 100 g masła

  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekanego lub przeciśniętego przez praskę

  • 1 łyżka posiekanego koperku, można również użyć natki pietruszki

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Grzyby oczyścić za pomocą szczoteczki, nóżki przyciąć, umyć pod bieżącą wodą i odsączyć. 

  • Na patelni rozgrzać masło dodać czosnek i smażyć 1 minutę.

  • Dodać kurki i smażyć do chwili, gdy częściowo odparuje sok, który wypuszczą grzyby. 

  • Na koniec przyprawić solą i pieprzem oraz posiekanym koperkiem. Wymieszać.

  • Podawać do steków lub grillowanego mięsa. 

Kurki są jednymi z najzdrowszych grzybów, które można przyrządzać, bez wstępnego obgotowania. Rzadko również można spotkać w nich zbędnych owadzich lokatorów. Musi być wyjątkowo suchy i bezgrzybowy sezon, by jakiś robaczek zagościł w kurce. Grzyby te są lekko pikantne i dlatego nie cieszą się uznaniem owadów. Na szczęście dla nas! 

Kurka najlepiej smakuje duszona lub w marynatach.

Jak przyrządzić kurki? Podajemy wyśmienity przepis na kurki w śmietanie

Kurki - oryginalne pomysły Magdy Gessler na kurki

Kurki marynowane: przepis na przetwory z kurek

Kurki można mrozić, po uprzednim obgotowaniu, inaczej po rozmrożeniu zgorzknieją i będą pachnieć "starym zmywakiem".

Jak mrozić grzyby? Gotować grzyby przed zamrożeniem?

Ocena: 5