Fondue serowe - przepis na ucztę serową w miłym gronie
Kurki z patelni po podlasku: świetny przepis na smażone grzyby

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Smażone kurki to doskonały dodatek do dań mięsnych
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Kurki z patelni po podlasku to przebojowy przepis na smażone grzyby. Prosto i smacznie dzięki dodatkowi czosnku i koperku. Pokochacie tak przyrządzone kurki od pierwszego kęsa!
Składniki
500 g kurek, grzybów z gatunku Pieprznik jadalny
100 g masła
2 ząbki czosnku, drobno posiekanego lub przeciśniętego przez praskę
1 łyżka posiekanego koperku, można również użyć natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
Grzyby oczyścić za pomocą szczoteczki, nóżki przyciąć, umyć pod bieżącą wodą i odsączyć.
Na patelni rozgrzać masło dodać czosnek i smażyć 1 minutę.
Dodać kurki i smażyć do chwili, gdy częściowo odparuje sok, który wypuszczą grzyby.
Na koniec przyprawić solą i pieprzem oraz posiekanym koperkiem. Wymieszać.
Podawać do steków lub grillowanego mięsa.
Kurki są jednymi z najzdrowszych grzybów, które można przyrządzać, bez wstępnego obgotowania. Rzadko również można spotkać w nich zbędnych owadzich lokatorów. Musi być wyjątkowo suchy i bezgrzybowy sezon, by jakiś robaczek zagościł w kurce. Grzyby te są lekko pikantne i dlatego nie cieszą się uznaniem owadów. Na szczęście dla nas!
Kurka najlepiej smakuje duszona lub w marynatach.
Jak przyrządzić kurki? Podajemy wyśmienity przepis na kurki w śmietanie
Kurki - oryginalne pomysły Magdy Gessler na kurki
Kurki marynowane: przepis na przetwory z kurek
Kurki można mrozić, po uprzednim obgotowaniu, inaczej po rozmrożeniu zgorzknieją i będą pachnieć "starym zmywakiem".