Zapiekanka z wiórków ziemniaczanych: bezbłędny przepis na sycący placek z ziemniaków

Zapiekanka z wiórków ziemniaczanych: bezbłędny przepis na sycący placek z ziemniaków

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Obłędnie pyszna zapiekanka z wiórków ziemniaczanych kusi chrupkimi brzegami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zapiekanka z tartych ziemniaków to bezbłędny przepis na sycący placek ziemniaczany. Taką ziemniaczaną zapiekanką można nakarmić całą rodzinę. Może to być samodzielne danie lub dodatek do mięsa, sadzonych jajek, czy sałaty. Tajemnica doskonała smaku tej zapiekanki tkwi w dodatku majonezu do ziemniaczanej masy. Polecam, bo to pychota!

 

Składniki

  • 6 ziemniaków średniej wielkości

  • 2 jajka

  • 2 ząbki czosnku

  • 3-4 łyżki majonezu

  • 100 g sera żółtego, startego na wiórki

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub innej zieleniny

  • sól i pieprz do smaku

  • forma o wymiarach 20x24 cm

Przygotowanie krok po kroku:

  • W misce wymieszać jajka ze szczyptą soli, dodać majonez, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną natkę pietruszki i starty ser. Część sera można zostawić do posypania wierzchu zapiekanki, jeśli lubicie przyrumieniony ser.

  • Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach.

  • Starte ziemniaki dodać do przygotowanej mieszaniny.

  • Przełożyć do formy. Wierzch wyrównać.

  • Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180°C przez 40 minut.

  • Przed podaniem pokroić.

Ocena: 4,1
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).