Francuska zapiekanka z ziemniaków i sera pleśniowego: pożywniejszej i smaczniejszej nie znajdziecie

Francuska zapiekanka z ziemniaków i sera pleśniowego: pożywniejszej i smaczniejszej nie znajdziecie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszna zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i serem pleśniowym

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Tartiflette z francuskiej Sabaudii to pieczone razem ziemniaki, boczek, cebula, odrobina śmietanki oraz pleśniowy ser reblochon. Świetnie smakuje także z camembertem, czy brie. Swojskie ziemniaki w tej zapiekance rozkosznie rozgrzewają i świetnie poprawiają nastrój. Idealne na chłodniejszą porę! 

Składniki

  • 1 kg ziemniaków przeznaczonych do pieczenia

  • 1 ząbek czosnku

  • 200 g cebuli

  • 200 g bekonu lub surowego boczku wędzonego

  • 4 łyżki oleju

  • 1 ser reblochon de Savoie o wadze około 450 g lub 2 serki camembert

  • 200 ml śmietanki 12-18%

  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

  • 1 łyżka masła do posmarowania formy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Nieobrane ziemniaki zalej wodą i gotuj 15 minut od chwili zawrzenia. Nie powinny być rozgotowanej. Odcedź i przestudź. Następnie obierz ze skórki i pokrój w kostkę o boku 2 cm lub na plasterki od grubości 1/2 cm.

  • Cebulę pokrój na krążki, czosnek posiekaj. Boczek lub bekon pokrój w słupki.

  • Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj boczek i zrumień go.

  • Dodaj cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia.

  • Dodaj plastry ziemniaków, przypraw solą i pieprzem. Smaż mieszając przez około 5 minut.

  • Rozgrzej piekarnika do 200°C. Naczynie do zapiekania posmaruj masłem.

  • Zdejmij patelnię z ognia, dodaj do ziemniaków śmietanę i szczyptę mielonej gałki muszkatołowej. Wymieszaj.

  • Ziemniaki rozłóż w naczyniu do zapiekania.

  • Ser przetnij poziomo na dwa krążki.

  • Krążki sera ułóż na ziemniakach przecięciem do dołu, a skórką do góry. Posyp świeżo zmielonym pieprzem.

  • Piecz na środkowej półce w temperaturze 200°C przez około 30 minut, aż ser się rozpuści, a skórka zarumieni.

  • Wyjmij z piekarnika i odstaw na 5 minut przed podaniem. Podawaj z zieloną sałatą.

Ocena: 5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).