Koźlaki zapiekane z ziemniakami w śmietanie

Koźlaki zapiekane z ziemniakami w śmietanie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Młode koźlarze zapiekane z ziemniakami to prawdziwy delikates

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Koźlaki zapiekane z ziemniakami w śmietanie to chluba kuchni staropolskiej. Proste danie na co dzień, obecnie urosło do odświętnego przysmaku. Dlaczego? Bo coraz trudniej o borowiki koźlarze. Jeśli jednak uda sie Wam znaleźć lub kupić drobne koźlaki to koniecznie spróbujcie tego absolutnie niebiańskiej potrawy!

Składniki

  • 400 g świeżych koźlaków, im mniejsze tym lepsze

  • 8 ziemniaków średniej wielkości

  • 4 ząbki czosnku

  • 4 łyżki oleju lub oliwy

  • 1 mały pęczek natki pietruszki

  • 300 ml śmietany 30%

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki obrać, pokroić na cząstki lub grubsze talarki. Ugotować na półtwardo w osolonym wrzątku.

  • Grzyby oczyścić, opłukać pod bierzącą wodą, wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 10 minut. W skład tkanki grzyba wchodzi hityna, która jest ciężko strawna. Wstępne obgotowania ułatwia przyswojenie odżywczych właściwości grzybów leśnych.

  • Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekany czosnek i odcedzone grzyby, smażyć 2-3 minuty.

  • Dodać odcedzone ziemniaki i smażyć jeszcze 3-5 minut.

  • Przełożyć do formy do zapiekania. Zalać śmietaną przyprawioną solą i pierzem.

  • Wstawić do piekarnika i zapiekać przez 20-30 minut w temperaturze 200°C.

  • Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Ocena: 5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).