Pieczone ziemniaczki podawane z ogórkowo-szczypiorkowym pesto

Pieczone ziemniaczki podawane z ogórkowo-szczypiorkowym pesto

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pieczone ziemniaczki podawane z ogórkowo-szczypiorkowym pesto

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pieczone ziemniaczki podawane z ogórkowo-szczypiorkowym pesto to pomysł na aromatyczne ziemniaki do obiadu. Znakomicie sprawdzają się jako dodatek do mięs, ale latem najlepiej smakują z sadzonym jajkiem i szklanką schłodzonej maślanki.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków

  • 1 łyżka masła

  • sól i pieprz

  • 1 pęczek szczypiorku

  • 1-2 zielone ogórki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki oczyścić i ugotować w osolonej wodzie na pół miękko. Następnie odcedzić i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia brytfanny.

  • Na wierzchu ziemniaków rozłożyć masło i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok 30-35 minut.

  • Gdy ziemniaki będą miękkie zwiększyć temperaturę do 200 st. C na kilka minut, aby się przyrumieniły.

  • Ogórki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub zblendować. Odcedzić na sicie nadmiar wody, przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

  • Szczypiorek posiekać bardzo drobno i wymieszać z ogórkami. Ziemniaki podawać polane pesto.

Ocena: 5
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.