Najlepsze ziemniaki pieczone po portugalsku: chrupiące i pożywne

Najlepsze ziemniaki pieczone po portugalsku: chrupiące i pożywne

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszne ziemniaki pieczone po portugalsku

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pieczone ziemniaki uwielbiamy pod każdą postacią. Sycą i koją swym ciepłem nasze zmysły. Dlatego wypróbujcie już teraz portugalski przepis na pyszne pieczone ziemniaki. Do ich przygotowania potrzebujcie drobnych kartofli o cienkiej skórce, podobnych do młodych ziemniaków. Sukces murowany!

Składniki

  • 1 kg ziemniaków drobnych i z cienką skórką

  • 6 ząbków czosnku

  • 2 łyżeczki suszonego tymianku

  • oliw lub klarowane masło

  • sól

  • 3 łyżki twardego sera np. parmezanu lub bursztynu

  • kilka gałązek świeżego tymianku do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki ugotować w mundurkach (bez obierania) do miękkości. Można użyć wcześniej ugotowanych ziemniaków.

  • Każdy ziemniak lekko nacisną, tak aby pękła skórka, a bulwa nieco się spłaszczyła. Można ziemniaki ułożyć na desce do krojenia, przykryć drugą deską i lekko nacisnąć, aby spłaszczyć.

  • Naczynie do zapiekania posmarować oliwą, na dnie ułożyć pokrojony na plasterki czosnek.

  • Ułożyć ziemniaki, posypać tymiankiem i solą. Każdy ziemniak polać oliwą.

  • Wstawić do piekarnika i zapiekać w temperaturze 220°C do zrumienienia. Posypać startym serem i zapiekać do rozpuszczenia sera. 

  • Podawać polane oliwą z pieczenia i posypane listkami tymianku. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,3