Żeby przepis nieco odchudzić możesz majonez wymieszać pół na pół ze śmietaną lub jogurtem greckim
Śledzie z jabłkiem i majonezem: à la Magdy Gessler

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Sprawdź, jak z prostych składników wyczarować pysznego śledzia z dodatkami!
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 15 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Planujesz już menu na wigilijny stół? Proponujemy pyszne i bardzo proste śledzie z jabłkiem i majonezem według przepisu Magdy Gessler.
Składniki
4 filety śledziowe w zalewie
2 kartofle ugotowane w mundurkach
1 duże jabłko
3 jajka
2-3 łyżki majonezu
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypior do dekoracji
Przygotowanie krok po kroku:
Filety śledziowe wymoczy przez kilka godzin w wodzie z dodatkiem mleka. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.) Odsącz je porządnie i osusz. Tak przygotowane śledzie pokrój w kostkę.
Umyj jabłko, ale nie obieraj go ze skórki. Usuń gniazdo i pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i pokrój w kostkę.
Majonez wymieszaj z sokiem cytrynowym.
Wrzuć do salaterki śledzie, ziemniaki, jabłko i majonez - wymieszaj i odstaw na noc do lodówki.
Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem.

Polecamy również inne dania ze śledziami w roli głównej: Sałatka śledziowa z marynowanymi śliwkami i grejpfrutem, Śledzie pod jabłkowo-jogurtową pierzynką, Ogórki faszerowane śledziami oraz Zupę śledziową