Śledzie z jabłkiem i majonezem: à la Magdy Gessler

Śledzie z jabłkiem i majonezem: à la Magdy Gessler

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sprawdź, jak z prostych składników wyczarować pysznego śledzia z dodatkami!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Planujesz już menu na wigilijny stół? Proponujemy pyszne i bardzo proste śledzie z jabłkiem i majonezem według przepisu Magdy Gessler.

 

Składniki

  • 4 filety śledziowe w zalewie

  • 2 kartofle ugotowane w mundurkach

  • 1 duże jabłko

  • 3 jajka

  • 2-3 łyżki majonezu

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • szczypior do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Filety śledziowe wymoczy przez kilka godzin w wodzie z dodatkiem mleka. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.) Odsącz je porządnie i osusz. Tak przygotowane śledzie pokrój w kostkę.

  • Umyj jabłko, ale nie obieraj go ze skórki. Usuń gniazdo i pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i pokrój w kostkę.

  • Majonez wymieszaj z sokiem cytrynowym.

  • Wrzuć do salaterki śledzie, ziemniaki, jabłko i majonez - wymieszaj i odstaw na noc do lodówki.

  • Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem.

tip dnia

Żeby przepis nieco odchudzić możesz majonez wymieszać pół na pół ze śmietaną lub jogurtem greckim

Ocena: 3,8