Ziemniaczane kruche paluszki lub ciasteczka - efektowna przekąska za grosze
Śledzie w buraczkach á la truskawki: zabawny sposób podania

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Zabawny sposób podania tradycyjnej przystawki wzbudzi śmiech i stanie się sympatycznym tematem spotkania towarzyskiego.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 3 OSÓB
Śledzie w buraczkach to dobrze znana wszystkim zakąska. Zazwyczaj podaje się ją w formie sałatki z majonezem lub bez, czasem w towarzystwie innych warzyw. Można jednak zabawić się i podać śledziową sałatkę w niecodzienny sposób - zdekonstruowaną jak nowoczesny Szef Kuchni. Wypróbujcie przepis na śledzie w buraczkach á la truskawki!
Składniki
6 małych lub 3 duże buraki
1-2 filety śledziowe á la matjas
1 mała cebula
pół pęczka natki pietruszki
czarny pieprz
2 łyżki oleju
1 łyżeczka nasion sezamu
Przygotowanie krok po kroku:
Wyszorowane, nieobrane buraki zawinąć w folię i upiec w piekarniku dzień wcześniej. Wystudzić. Najlepiej zrobić to przy okazji pieczenia mięsa.
Śledzie i cebulę pokroić w kostkę.
Kilka listków natki pietruszki zostawić do dekoracji, resztę drobno posiekać.
Śledzie połączyć z cebulą, natką pietruszki i olejem, wymieszać, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Buraczki obrać, wydrążyć, przyciąć na kształt dużych truskawek. Duże buraki przeciąć na pół i z każdej połówki wyciąć "truskawkę". Resztki buraka zachować na zupę lub do sałatki.
Buraki nadziać śledziem.
Na pergaminie rozsypać sezam, obtoczyć w nim buraczki.
Na koniec w otwór wetknąć kilka listków oraz łodyżkę pietruszki na kształt szypułki truskawki.
Posmarować olejem, żeby nie wysychały.
Podawać na przystawkę lub jako przekąskę.
Polecamy także: Śledź pod buraczaną pierzynką oraz Sałatka śledziowa z buraczkami i awokado