Śledzie w buraczkach á la truskawki: zabawny sposób podania

Śledzie w buraczkach á la truskawki: zabawny sposób podania

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Zabawny sposób podania tradycyjnej przystawki wzbudzi śmiech i stanie się sympatycznym tematem spotkania towarzyskiego. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Śledzie w buraczkach to dobrze znana wszystkim zakąska. Zazwyczaj podaje się ją w formie sałatki z majonezem lub bez, czasem w towarzystwie innych warzyw. Można jednak zabawić się i podać śledziową sałatkę w niecodzienny sposób - zdekonstruowaną jak nowoczesny Szef Kuchni. Wypróbujcie przepis na śledzie w buraczkach á la truskawki!

Składniki

  • 6 małych lub 3 duże buraki

  • 1-2 filety śledziowe á la matjas

  • 1 mała cebula

  • pół pęczka natki pietruszki

  • czarny pieprz

  • 2 łyżki oleju

  • 1 łyżeczka nasion sezamu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wyszorowane, nieobrane buraki zawinąć w folię i upiec w piekarniku dzień wcześniej. Wystudzić. Najlepiej zrobić to przy okazji pieczenia mięsa. 

  • Śledzie i cebulę pokroić w kostkę. 

  • Kilka listków natki pietruszki zostawić do dekoracji, resztę drobno posiekać. 

  • Śledzie połączyć z cebulą, natką pietruszki i olejem, wymieszać, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem. 

  • Buraczki obrać, wydrążyć, przyciąć na kształt dużych truskawek. Duże buraki przeciąć na pół i z każdej połówki wyciąć "truskawkę". Resztki buraka zachować na zupę lub do sałatki. 

  • Buraki nadziać śledziem.

  • Na pergaminie rozsypać sezam, obtoczyć w nim buraczki.

  • Na koniec w otwór wetknąć kilka listków oraz łodyżkę pietruszki na kształt szypułki truskawki. 

  • Posmarować olejem, żeby nie wysychały. 

  • Podawać na przystawkę lub jako przekąskę. 

Ocena: 4,8