Śledzie plebana: nowy, lepszy przepis na klasyczną zakąskę ze śledzi i marynowanych grzybków

Śledzie plebana: nowy, lepszy przepis na klasyczną zakąskę ze śledzi i marynowanych grzybków

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Doskonała przystawka ze śledzi, marynowanych grzybów i cebuli

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Śledzie plebana, lub jak kto woli proboszcza, to klasyczny przepis na przystawkę. Półmisek wyrazistych śledzi doskonale zaostrza apetyt. Polecam nowy, jeszcze lepszy przepis na klasyczną zakąskę ze śledzi!

Składniki

  • 450 g śledzi typu matias

  • 200-250 g grzybów marynowanych w occie (leśnych lub hodowlanych np. pieczarek)

  • 1 cebula

  • 100 ml oleju rzepakowego

  • 3 łyżki marynaty grzybowej (zalewy octowej)

  • 1 łyżeczka cukru pudru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Śledzie osączamy z zalewy, kroimy w dzwonka szerokości 3-4 cm.

  • Grzyby osączamy z zalewy, małe zachowujemy w całości, większe kroimy na pół lub ćwiartki.

  • Cebulę kroimy na pół, a następnie półplasterki. Pokrojoną cebulę posypujemy cukrem pudrem i skrapiamy octem z zalewy w której marynowały się grzyby. Mieszamy i odstawiamy.

  • W słoiku układamy warstwami: śledzie, cebulę, grzyby i ponownie śledzie, cebulę, grzyby, i tak dalej, aż do wyczerpania składników.

  • Zawartość słoika zalewamy olejem. Zakręcamy słoik i odstawiamy do lodówki na 12 godzin.

  • Przed podaniem śledzie wyłożyć na półmisek i ewentualnie posypać siekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Więcej przepisów ze śledziem

Śledzie są zdrowe. Prawda! Ale przede wszystkim są pyszne. Szczególnie śledzie solone, które można łączyć na 1001 sposobów z różnymi dodatkami. Oto kilka nowych przepisów ze śledziem solonym. Każdy wart grzechu łakomstwa! Polecamy:

Śledzie po sułtańsku: najłatwiejszy przepis na doskonałą zakąskę

Śledzie z marynowanym imbirem: łatwy przepis na pikantną przystawkę dla 2 osób

Śledzie z marynowaną cebulą czerwoną: łatwy przepis na niewiarygodnie pyszną zakąskę

Diabelskie śledzie w oleju z chili: przepis na hit wśród zakąsek!

Skandynawskie śledzie w oleju z cytryną i zielem angielskim

I jeszcze trochę przepisów ze śledziem

Nadal głodni? Apetyt na śledzia zaostrzy Wam galeria pysznych przepisów:

Ocena: 2,9
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).