Naleśnikowe roladki ze śledziem: łatwy przepis na obłędnie pyszną zakąskę

Naleśnikowe roladki ze śledziem: łatwy przepis na obłędnie pyszną zakąskę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Roladki z naleśnika i śledzi z dodatkami to pyszna i łatwa do przygotowania zakąska

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Naleśnikowe roladki ze śledziem to ten rodzaj przepisu, o którym myślicie dlaczego na to sami nie wpadliśmy. Praktycznie w naleśniki, pitę, tortille lub lawasz można zawinąć wszystko. Zatem do dzieła! Zrolujcie śledzie z dodatkami i cieszcie się smakiem tych pysznych śledziowych rolek w święta i dni wolne!

Składniki

  • 2 płaty śledziowe typu matias

  • 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach, obrane

  • 1 pęczek zielonej cebulki

  • 2 łyżki majonezu

  • 2 łyżki jogurtu

  • 4 naleśniki lub tortille lub cienki chleb ormiański - lawasz

  • 4 liście sałaty

Przygotowanie krok po kroku:

  • Śledzie pokroić w dzwonka. Ziemniaki pokroić w kostkę. Cebulę razem ze szczypiorem posiekać drobno.

  • Majonez wymieszać z jogurtem.

  • Na naleśniku rozsmarować 1 łyżkę mieszaniny majonezu i jogurtu. 

  • Na majonezowym podkładzie rozsypać 1/2 ziemniaka pokrojonego w kostkę oraz cebulkę.

  • Po środku ułożyć połówkę śledzia pokrojoną na dzwonka. 

  • Przykryć liściem sałaty i zwinąć w zgrabną roladkę. To samo powtórzyć z pozostałymi naleśnikami. 

  • Roladki okryć folią i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

  • Przed podaniem pokroić na plasterki wielkości kęsa. 

Więcej przepisów na śledzie

Rozsmakowaliście się w śledziach? Oto kilka sprawdzonych przepisów na śledzie, które zawsze wprawiają w zachwyt. Nie tylko dla śledziożerców! Uwaga, te przepisy uzależniają!

Jak zrobić śledzie w oleju? Podajemy smaczny przepis!

Śledź w śmietanie - prosty, a nie ma sobie równych

Tatar ze śledzia: przepis inspirowany przez Magdę Gessler

Smakowite śledzie z cytryną i musztardą na liściach sałaty

Śledzie ze śliwkami suszonymi - przepis według Ewy Wachowicz

Ocena: 3,5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).