Wytrawna tarta z twarogiem i pomidorami: wakacyjny przepis z gotowym ciastem
Wytrawna tarta z twarogiem i pomidorami: wakacyjny przepis z gotowym ciastem kruchym lub francuskim. Zaglądajcie do lad chłodniczych i zamrażarek sklepowych w poszukiwaniu surowego ciasta francuskiego, czy kruchego i korzystajcie śmiało z możliwości jakie nam daje. Ciasto ze sklepu skraca o połowę czas przygotowania i bardzo ułatwia życie. Oto obłędnie pyszna tarta przygotowana na bazie gotowego ciasta. Zapraszam do wypróbowania!
Więcej przepisów na wytrawne tarty i placki
Wytrawne placki otwarte, takie jak tarta, czy quiche, to świetny sposób na zagospodarowanie nadwyżek lub resztek żywności. Są łatwe w przygotowaniu, prezentują się efektownie, a do tego są przepyszne.
Znakomita tarta z camembertem - krucha i kremowa
Smakowita tarta ratatouille - łatwy, pyszny przepis
Tarta z cebulą i boczkiem na kruchym spodzie
Quiche z jajkami i młodą kapustą: przepis z gotowanymi jajami i majonezem
Quiche z grzybami, szynką i parmezanem
Jeśli szukacie czegoś nowego, to zobaczcie koniecznie przepis na zamknięty placek wytrawny z tuńczykiem z puszki:
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie ciasta kruchego lub francuskiego
- 200 g twarogu
- 3 jajka
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 1 łyżeczka oregano suszonego
- 1 łyżeczka bazylii suszonej
- 1 kozi serek z pleśnią w formie walca
- 1/2 szklanki drobnych pomidorów, czereśniowych lub truskawkowych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto wyłożyć na formę do tarty.
- Twaróg rozgnieść za pomocą widelca lub przecisnąć przez prasę do ziemniaków. Wymieszać ze zmiksowanymi jajkami, startym parmezanem i ziołami.
- Masę twarogowa wylać na ciasto. Na wierzchu ułożyć plastry pokrojonego sera pleśniowego oraz połówki pomidorów przecięciem do góry.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 30-35 minut lub do chwili, gdy ciasto ładnie się zrumieni.
- Podawać póki gorące, choć na zimno jest równie pyszne.