Wytrawna tarta z twarogiem i pomidorami: wakacyjny przepis z gotowym ciastem

Wytrawna tarta z twarogiem i pomidorami
Autor: Shutterstock Wytrawna tarta z twarogiem i pomidorami
łatwy
15 min
4

Wytrawna tarta z twarogiem i pomidorami: wakacyjny przepis z gotowym ciastem kruchym lub francuskim.  Zaglądajcie do lad chłodniczych i zamrażarek sklepowych w poszukiwaniu surowego ciasta francuskiego, czy kruchego i korzystajcie śmiało z możliwości jakie nam daje. Ciasto ze sklepu skraca o połowę czas przygotowania i bardzo ułatwia życie. Oto obłędnie pyszna tarta przygotowana na bazie gotowego ciasta. Zapraszam do wypróbowania! 

Więcej przepisów na wytrawne tarty i placki

Wytrawne placki otwarte, takie jak tarta, czy quiche, to świetny sposób na zagospodarowanie nadwyżek lub resztek żywności. Są łatwe w przygotowaniu, prezentują się efektownie, a do tego są przepyszne. 

Wiejska tarta z pieczarkami

Znakomita tarta z camembertem - krucha i kremowa

Smakowita tarta ratatouille - łatwy, pyszny przepis

Tarta z cebulą i boczkiem na kruchym spodzie

Quiche z jajkami i młodą kapustą: przepis z gotowanymi jajami i majonezem

Quiche z grzybami, szynką i parmezanem

Quiche francuski z warzywami

 

Jeśli szukacie czegoś nowego, to zobaczcie koniecznie przepis na zamknięty placek wytrawny z tuńczykiem z puszki:

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie ciasta kruchego lub francuskiego
  • 200 g twarogu
  • 3 jajka
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka oregano suszonego
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • 1 kozi serek z pleśnią w formie walca
  • 1/2 szklanki drobnych pomidorów, czereśniowych lub truskawkowych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto wyłożyć na formę do tarty.
  • Twaróg rozgnieść za pomocą widelca lub przecisnąć przez prasę do ziemniaków. Wymieszać ze zmiksowanymi jajkami, startym parmezanem i ziołami.
  • Masę twarogowa wylać na ciasto. Na wierzchu ułożyć plastry pokrojonego sera pleśniowego oraz połówki pomidorów przecięciem do góry. 
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 30-35 minut lub do chwili, gdy ciasto ładnie się zrumieni. 
  • Podawać póki gorące, choć na zimno jest równie pyszne. 
Tajemnica idealnego ciasta kruchego
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej