Znakomita tarta z camembertem - krucha i kremowa

2021-03-29
Tarta z camembertem
Autor: Shutterstock Tarta z camembertem to pyszna przekąska.
łatwy
30 min
4

Wytrawna tarta z serem camembert to znakomite połączenie kruchego, chrupiącego ciasta i wyrazistego sera o aksamitnej konsystencji. Znakomicie komponuje się podduszonymi na patelni jabłkami lub konfiturą z żurawiny.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oleju
  • woda
  •  
  • Nadzienie:
  • 1 ser camembert
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki śmietany 12%
  • sól i pieprz ziołowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać, wymieszać z solą, dodać schłodzone, twarde masło i posiekać, dodać olej, skropić wodą i szybko zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 60 min.
  • Ciasto rozwałkować i ułożyć w formie. Ser pokroić w cienkie plastry i ułożyć na cieście. Zalać jajkami roztrzepanymi ze śmietanką i przyprawionymi solą i pieprzem.
  • Tartę piec ok. 25 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C.