Znakomita tarta z camembertem - krucha i kremowa

Znakomita tarta z camembertem - krucha i kremowa

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tarta z camembertem to pyszna przekąska.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Wytrawna tarta z serem camembert to znakomite połączenie kruchego, chrupiącego ciasta i wyrazistego sera o aksamitnej konsystencji. Znakomicie komponuje się podduszonymi na patelni jabłkami lub konfiturą z żurawiny.

Składniki

  • Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 150 g masła

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka oleju

  • woda

  •  

  • Nadzienie:

  • 1 ser camembert

  • 4 jajka

  • 1/2 szklanki śmietany 12%

  • sól i pieprz ziołowy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę przesiać, wymieszać z solą, dodać schłodzone, twarde masło i posiekać, dodać olej, skropić wodą i szybko zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 60 min.

  • Ciasto rozwałkować i ułożyć w formie. Ser pokroić w cienkie plastry i ułożyć na cieście. Zalać jajkami roztrzepanymi ze śmietanką i przyprawionymi solą i pieprzem.

  • Tartę piec ok. 25 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,5