Kokosowe kulki w czekoladzie - pyszny i prosty deser
Znakomita tarta z camembertem - krucha i kremowa

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Tarta z camembertem to pyszna przekąska.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Wytrawna tarta z serem camembert to znakomite połączenie kruchego, chrupiącego ciasta i wyrazistego sera o aksamitnej konsystencji. Znakomicie komponuje się podduszonymi na patelni jabłkami lub konfiturą z żurawiny.
Składniki
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
150 g masła
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka oleju
woda
Nadzienie:
1 ser camembert
4 jajka
1/2 szklanki śmietany 12%
sól i pieprz ziołowy
Przygotowanie krok po kroku:
Mąkę przesiać, wymieszać z solą, dodać schłodzone, twarde masło i posiekać, dodać olej, skropić wodą i szybko zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 60 min.
Ciasto rozwałkować i ułożyć w formie. Ser pokroić w cienkie plastry i ułożyć na cieście. Zalać jajkami roztrzepanymi ze śmietanką i przyprawionymi solą i pieprzem.
Tartę piec ok. 25 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska