Smakowita tarta ratatouille - łatwy, pyszny przepis

Smakowita tarta ratatouille - łatwy, pyszny przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszna tarta z warzywnym farszem -  idealna na ciepła kolację lub lunch

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Smakowita tarta ratatouille to doskonałe połączenie kruchego ciasta, duszonych warzyw i śmietankowego sosu. Smakuje wybornie na ciepło i zimno, doskonałe danie na kolację lub lunch. Proste, niedrogie, zdrowe - czego trzeba więcej?

Składniki

  • Ciasto:

  • 25 dag mąki

  • 12,5 dag masła

  • szczypta soli

  • Farsz

  • 3 cukinie

  • 2 małe bakłażany

  • 4 pomidory

  • 1 czerwona papryka

  • 1 żółta papryka

  • 4 ząbki czosnku

  • 2 żółtka

  • 2 łyżki oliwy

  • 200 ml śmietany

  • sól i pieprz do smaku

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z podanych składników zagnieść ciasto, wylepić nim foremkę do tarty, wstawić ją do zamrażarki lub lodówki.

  • Piekarnik nagrzać do 180ºC.

  • Gdy piecyk się nagrzewa, przygotować farsz warzywny

  • Pomidory pokroić na ćwiartki, bakłażany w kostkę, cukinie w półplasterki. Paprykę pokroić w paseczki.

  • W głębokiej  patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojone warzywa, czosnek przeciśnięty przez praskę i  zioła. Smażyć przez 3 minuty, posolić, popieprzyć i dusić na wolny, ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Uduszone warzywa osączyć z nadmiaru płynu.

  • W miseczce połączyć śmietanę i żółtka, posolić, posypać pieprzem.

  • Wyjąć ciasto z lodówki, nakłuć spód widelcem, wyłożyć na niego duszone warzywa i zalać śmietankowym sosem.

  • Piec 30-40 minut, do lekkiego zrumienienia. Podawać na gorąco, smaczne jest  także na zimno.

Ocena: 3