Smakowita tarta ratatouille - łatwy, pyszny przepis

2021-03-29
Smakowita tarta ratatouille - łatwy, pyszny przepis
Autor: Shutterstock Pyszna tarta z warzywnym farszem -  idealna na ciepła kolację lub lunch
łatwy
0 min
4

Smakowita tarta ratatouille to doskonałe połączenie kruchego ciasta, duszonych warzyw i śmietankowego sosu. Smakuje wybornie na ciepło i zimno, doskonałe danie na kolację lub lunch. Proste, niedrogie, zdrowe - czego trzeba więcej?

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 25 dag mąki
  • 12,5 dag masła
  • szczypta soli
  • Farsz
  • 3 cukinie
  • 2 małe bakłażany
  • 4 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki oliwy
  • 200 ml śmietany
  • sól i pieprz do smaku
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z podanych składników zagnieść ciasto, wylepić nim foremkę do tarty, wstawić ją do zamrażarki lub lodówki.
  • Piekarnik nagrzać do 180ºC.
  • Gdy piecyk się nagrzewa, przygotować farsz warzywny
  • Pomidory pokroić na ćwiartki, bakłażany w kostkę, cukinie w półplasterki. Paprykę pokroić w paseczki.
  • W głębokiej  patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojone warzywa, czosnek przeciśnięty przez praskę i  zioła. Smażyć przez 3 minuty, posolić, popieprzyć i dusić na wolny, ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Uduszone warzywa osączyć z nadmiaru płynu.
  • W miseczce połączyć śmietanę i żółtka, posolić, posypać pieprzem.
  • Wyjąć ciasto z lodówki, nakłuć spód widelcem, wyłożyć na niego duszone warzywa i zalać śmietankowym sosem.
  • Piec 30-40 minut, do lekkiego zrumienienia. Podawać na gorąco, smaczne jest  także na zimno.