Rolada biszkoptowa z musem jabłkowym - efektowna i prosta do zrobienia
Smakowita tarta ratatouille - łatwy, pyszny przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Pyszna tarta z warzywnym farszem - idealna na ciepła kolację lub lunch
Ocena: 0,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 0 MINUT
Porcja dla: 0 OSÓB
Smakowita tarta ratatouille to doskonałe połączenie kruchego ciasta, duszonych warzyw i śmietankowego sosu. Smakuje wybornie na ciepło i zimno, doskonałe danie na kolację lub lunch. Proste, niedrogie, zdrowe - czego trzeba więcej?
Składniki
Ciasto:
25 dag mąki
12,5 dag masła
szczypta soli
Farsz
3 cukinie
2 małe bakłażany
4 pomidory
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
4 ząbki czosnku
2 żółtka
2 łyżki oliwy
200 ml śmietany
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
Z podanych składników zagnieść ciasto, wylepić nim foremkę do tarty, wstawić ją do zamrażarki lub lodówki.
Piekarnik nagrzać do 180ºC.
Gdy piecyk się nagrzewa, przygotować farsz warzywny
Pomidory pokroić na ćwiartki, bakłażany w kostkę, cukinie w półplasterki. Paprykę pokroić w paseczki.
W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojone warzywa, czosnek przeciśnięty przez praskę i zioła. Smażyć przez 3 minuty, posolić, popieprzyć i dusić na wolny, ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Uduszone warzywa osączyć z nadmiaru płynu.
W miseczce połączyć śmietanę i żółtka, posolić, posypać pieprzem.
Wyjąć ciasto z lodówki, nakłuć spód widelcem, wyłożyć na niego duszone warzywa i zalać śmietankowym sosem.
Piec 30-40 minut, do lekkiego zrumienienia. Podawać na gorąco, smaczne jest także na zimno.