Quiche warzywny: łatwy przepis na tradycyjną francuską przekąskę

2021-03-29
Quiche warzywny
Autor: Shutterstock Quiche warzywny - klasyczna francuska przekąska w wersji z warzywami.
łatwy
25 min
4

Quiche to rodzaj wypieku w formie placka rodem z Francji. Wyglądem przypomina popularną w naszej kuchni tartę. Składa się z kruchego ciasta i nadzienia warzywnego zalanego jajeczno-śmietanową masą. Quiche serwujemy na ciepło lub na zimno.

SKŁADNIKI

  • 200 g maki
  • 100 g masła lub margaryny
  • 3 łyżki wody
  • pół łyżeczki soli
  • 200 g bakłażanów
  • 200 g cukinii
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • 50 g tartego parmezanu
  • pęczek posiekanej pietruszki
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać. Dodać posiekaną margarynę, dolać wodę, dodać sól i zagnieść ciasto.
  • Uformować ciasto w kulę, owinąć folią aluminiową i schłodzić w lodówce.
  • Gotowe ciasto rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem formę do tarty.
  • Ciasto przykryć folią aluminiową i obciążyć ziarnami grochu lub fasoli.
  • Piec w temperaturze 200 st. C przez kwadrans.
  • Ciasto wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na nie wcześniej przygotowany farsz i ponownie piec w temperaturze 200 st. C przez ok. 35 minut.
  • Przygotowanie farszu. Warzywa kroimy w słupki lub krążki, dodajemy rozgnieciony czosnek, zioła i podsmażamy na patelni.
  • Po kwadransie odstawiamy do ostudzenia.
  • Rozmącone jajka mieszamy ze śmietaną i serem.
  • Dodajemy masę jajeczną do warzyw, mieszamy i wykładamy na ciasto. Pieczemy.