Quiche warzywny: łatwy przepis na tradycyjną francuską przekąskę

Quiche warzywny: łatwy przepis na tradycyjną francuską przekąskę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Quiche warzywny - klasyczna francuska przekąska w wersji z warzywami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Quiche to rodzaj wypieku w formie placka rodem z Francji. Wyglądem przypomina popularną w naszej kuchni tartę. Składa się z kruchego ciasta i nadzienia warzywnego zalanego jajeczno-śmietanową masą. Quiche serwujemy na ciepło lub na zimno.

Składniki

  • 200 g maki

  • 100 g masła lub margaryny

  • 3 łyżki wody

  • pół łyżeczki soli

  • 200 g bakłażanów

  • 200 g cukinii

  • 1 czerwona papryka

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 jajka

  • 1/2 szklanki gęstej śmietany

  • 50 g tartego parmezanu

  • pęczek posiekanej pietruszki

  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę przesiać. Dodać posiekaną margarynę, dolać wodę, dodać sól i zagnieść ciasto.

  • Uformować ciasto w kulę, owinąć folią aluminiową i schłodzić w lodówce.

  • Gotowe ciasto rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem formę do tarty.

  • Ciasto przykryć folią aluminiową i obciążyć ziarnami grochu lub fasoli.

  • Piec w temperaturze 200 st. C przez kwadrans.

  • Ciasto wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na nie wcześniej przygotowany farsz i ponownie piec w temperaturze 200 st. C przez ok. 35 minut.

  • Przygotowanie farszu. Warzywa kroimy w słupki lub krążki, dodajemy rozgnieciony czosnek, zioła i podsmażamy na patelni.

  • Po kwadransie odstawiamy do ostudzenia.

  • Rozmącone jajka mieszamy ze śmietaną i serem.

  • Dodajemy masę jajeczną do warzyw, mieszamy i wykładamy na ciasto. Pieczemy.

Ocena: 0