Jak gotować fasolę? Czy zawsze należy moczyć fasolę i odlewać wodę?
Quiche warzywny: łatwy przepis na tradycyjną francuską przekąskę

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Quiche warzywny - klasyczna francuska przekąska w wersji z warzywami.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 25 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Quiche to rodzaj wypieku w formie placka rodem z Francji. Wyglądem przypomina popularną w naszej kuchni tartę. Składa się z kruchego ciasta i nadzienia warzywnego zalanego jajeczno-śmietanową masą. Quiche serwujemy na ciepło lub na zimno.
Składniki
200 g maki
100 g masła lub margaryny
3 łyżki wody
pół łyżeczki soli
200 g bakłażanów
200 g cukinii
1 czerwona papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 jajka
1/2 szklanki gęstej śmietany
50 g tartego parmezanu
pęczek posiekanej pietruszki
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
Przygotowanie krok po kroku:
Mąkę przesiać. Dodać posiekaną margarynę, dolać wodę, dodać sól i zagnieść ciasto.
Uformować ciasto w kulę, owinąć folią aluminiową i schłodzić w lodówce.
Gotowe ciasto rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem formę do tarty.
Ciasto przykryć folią aluminiową i obciążyć ziarnami grochu lub fasoli.
Piec w temperaturze 200 st. C przez kwadrans.
Ciasto wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na nie wcześniej przygotowany farsz i ponownie piec w temperaturze 200 st. C przez ok. 35 minut.
Przygotowanie farszu. Warzywa kroimy w słupki lub krążki, dodajemy rozgnieciony czosnek, zioła i podsmażamy na patelni.
Po kwadransie odstawiamy do ostudzenia.
Rozmącone jajka mieszamy ze śmietaną i serem.
Dodajemy masę jajeczną do warzyw, mieszamy i wykładamy na ciasto. Pieczemy.