Kokosowe kulki w czekoladzie - pyszny i prosty deser
Wiejska tarta z pieczarkami

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Wiejska tarta z pieczarkami jest aromatyczna i bardzo sycąca, po prostu pyszna! Idealnie smakuje popijana czerwonym barszczem!
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 40 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Wiejska tarta z pieczarkami to proste danie, pozwalające wykorzystać np.resztki wędlin z lodówki. Polecamy ją jako dodatek do czerwonego barszczu
Składniki
Spód:
200 g mąki pszennej
120 g masła
szczypta soli
1 jajko (użyłam L)
Nadzienie:
2 cebule
1 łyżka oliwy lub oleju
250 g pieczarek
3 łyżki posiekanej natki
250 g dobrej kiełbaski wiejskiej
160 g startego sera - dobrze, by był dość ostry w smaku
1 łyżka mąki
3 jajka
1 szklanka mleka
½ szklanki kremówki
tłuszcz do smażenia
Przygotowanie krok po kroku:
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto (jeśli nie będzie się chciało uformować, można dodać odrobinę zimnej wody).
Ciastem wylepić foremkę o średnicy 24-26 cm (formę posmarować tłuszczem i wysypać mąką), nakłuć widelcem, a następnie schłodzić całość przez co najmniej godzinę.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 stopni, formę z ciastem przykryć papierem do pieczenia i dociążyć ziarnami grochu/fasoli albo kulkami ceramicznymi.
Podpiec 10 minut, zdjąć papier z grochem i zapiekać kolejne 5 minut - po tym czasie ostudzić.
Cebulę pokroić w kostkę lub w piórka, podsmażyć krótko na rozgrzanej patelni, zmniejszyć ogień i smażyć przez kolejne 15-20 minut, tak aby się skarmelizowała.
Pieczarki obrać i pokroić w plasterki (lub w półplasterki jeśli są duże), usmażyć grzyby na patelni, na której była smażona wcześniej cebula.
Kiełbasę pokroić w drobną kostkę i krótko podsmażyć.
W misce wymieszać cebulę, pieczarki, kiełbasę i posiekaną natkę pietruszki.
Wyłożyć nadzienie na podpieczony spód.
W dużej misce rozkłócić jajka z solą i pieprzem (do smaku), dodać mleko i kremówkę, wymieszać.
Ser tarty zmieszać z łyżką mąki, dodać do mieszaniny jajecznej.
Wlać masę na tartę.
Zapiekać w 180 stopniach przez około 35-40 minut - tarta ma być rumiana. Podawać na ciepło.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska