Wiejska tarta z pieczarkami

 Wiejska tarta z pieczarkami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wiejska tarta z pieczarkami jest  aromatyczna i bardzo sycąca, po prostu  pyszna! Idealnie smakuje popijana czerwonym barszczem!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wiejska tarta z pieczarkami to proste danie, pozwalające wykorzystać np.resztki wędlin z lodówki. Polecamy  ją jako dodatek do  czerwonego barszczu

Składniki

  • Spód:

  • 200 g mąki pszennej

  • 120 g masła

  • szczypta soli

  • 1 jajko (użyłam L)

  • Nadzienie:

  • 2 cebule

  • 1 łyżka oliwy lub oleju

  • 250 g pieczarek

  • 3 łyżki posiekanej natki

  • 250 g dobrej kiełbaski wiejskiej

  • 160 g startego sera - dobrze, by był dość ostry w smaku

  • 1 łyżka mąki

  • 3 jajka

  • 1 szklanka mleka

  • ½ szklanki kremówki

  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z podanych składników szybko zagnieść ciasto (jeśli nie będzie się chciało uformować, można dodać odrobinę zimnej wody).

  • Ciastem wylepić foremkę o średnicy 24-26 cm (formę posmarować tłuszczem i wysypać mąką), nakłuć widelcem, a następnie schłodzić całość przez co najmniej godzinę.

  • W tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 stopni, formę z ciastem przykryć papierem do pieczenia i dociążyć ziarnami grochu/fasoli albo kulkami ceramicznymi.

  • Podpiec 10 minut, zdjąć papier z grochem i zapiekać kolejne 5 minut - po tym czasie ostudzić.

  • Cebulę pokroić w kostkę lub w piórka, podsmażyć krótko na rozgrzanej patelni, zmniejszyć ogień i smażyć przez kolejne 15-20 minut, tak aby się skarmelizowała.

  • Pieczarki obrać i pokroić w plasterki (lub w półplasterki jeśli są duże), usmażyć grzyby na patelni, na której była smażona wcześniej cebula.

  • Kiełbasę pokroić w drobną kostkę i krótko podsmażyć.

  • W misce wymieszać cebulę, pieczarki, kiełbasę i posiekaną natkę pietruszki.

  • Wyłożyć nadzienie na podpieczony spód.

  • W dużej misce rozkłócić jajka z solą i pieprzem (do smaku), dodać mleko i kremówkę, wymieszać.

  • Ser tarty zmieszać z łyżką mąki, dodać do mieszaniny jajecznej.

  • Wlać masę na tartę.

  • Zapiekać w 180 stopniach przez około 35-40 minut - tarta ma być rumiana. Podawać na ciepło.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,7