Quiche z jajkami i młodą kapustą: przepis z gotowanymi jajami i majonezem

Quiche z jajkami i młodą kapustą: przepis z gotowanymi jajami i majonezem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wytrawny placek z kruchego ciasta z młodą kapustą i jajkami gotowanymi na twardo

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Quiche z jajkami i młodą kapustą to wiosenny przepis obiadowy. Doskonały pomysł na wykorzystanie poświątecznych nadwyżek jajek i majonezu.  Przepis z gotowanymi jajami jest absolutnie genialny.

Składniki

  • 25 dag mąki

  • 10 dag masła

  • 4 jajka ugotowane na twardo

  • 4 jajka surowe

  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany

  • 1/4 szklanki majonezu

  • 1/2 główki średniej kapusty młodej lub 1 kapusta spiczasta, drobno zszatkowanej

  • 1 łyżeczka soli

  • 2 łyżki koperku (świeżego lub mrożonego), posiekanego

  • 2 łyżki zielonej cebuli, drobno posiekanej, i więcej do dekoracji

  • 100 g łagodnego sera żółtego, startego, np. mozzarelli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z mąki, masła, soli i ok. 1/3 szklanki zimnej wody zagnieć ciasto, wstaw je na 30 minut do lodówki.

  • Rozwałkuj, wyłóż nim okrągłą (o średnicy ok. 25 cm) płaską blachę. Lub mniejsza, ale z wysokimi ściankami. Wstaw do lodówki.

  • Kapustę posól i wygnieć. Pozostaw na 15 minut. Następnie odciśnij i połącz z posiekanym koperkiem i zieloną cebulką. 

  • Na cieście ułóż kapustę oraz połówki jajek ugotowanych na twardo.

  • Surowe jajka roztrzep ze śmietaną i majonezem, dodaj ser, sól i pieprz, dobrze wymieszaj, wylej na farsz.

  • Piecz 30-40 minut w temp. 200°C.


Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,5