Domowe krakersiki z serkiem topionym - pyszna przegryzka za grosze
Quiche z jajkami i młodą kapustą: przepis z gotowanymi jajami i majonezem

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Wytrawny placek z kruchego ciasta z młodą kapustą i jajkami gotowanymi na twardo
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Quiche z jajkami i młodą kapustą to wiosenny przepis obiadowy. Doskonały pomysł na wykorzystanie poświątecznych nadwyżek jajek i majonezu. Przepis z gotowanymi jajami jest absolutnie genialny.
Składniki
25 dag mąki
10 dag masła
4 jajka ugotowane na twardo
4 jajka surowe
1/4 szklanki kwaśnej śmietany
1/4 szklanki majonezu
1/2 główki średniej kapusty młodej lub 1 kapusta spiczasta, drobno zszatkowanej
1 łyżeczka soli
2 łyżki koperku (świeżego lub mrożonego), posiekanego
2 łyżki zielonej cebuli, drobno posiekanej, i więcej do dekoracji
100 g łagodnego sera żółtego, startego, np. mozzarelli
Przygotowanie krok po kroku:
Z mąki, masła, soli i ok. 1/3 szklanki zimnej wody zagnieć ciasto, wstaw je na 30 minut do lodówki.
Rozwałkuj, wyłóż nim okrągłą (o średnicy ok. 25 cm) płaską blachę. Lub mniejsza, ale z wysokimi ściankami. Wstaw do lodówki.
Kapustę posól i wygnieć. Pozostaw na 15 minut. Następnie odciśnij i połącz z posiekanym koperkiem i zieloną cebulką.
Na cieście ułóż kapustę oraz połówki jajek ugotowanych na twardo.
Surowe jajka roztrzep ze śmietaną i majonezem, dodaj ser, sól i pieprz, dobrze wymieszaj, wylej na farsz.
Piecz 30-40 minut w temp. 200°C.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska