Serowe ciasto półfrancuskie z pomidorami koktajlowymi - wytrawny skmakołyk, który pokocha twoja rodzina

Serowe ciasto półfrancuskie z pomidorami koktajlowymi - wytrawny skmakołyk, który pokocha twoja rodzina

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wytrawny placek z pomidorami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wyobraź sobie pyszne, lekkie i delikatne ciasto po brzegi wypełnione aksamitną masą z chrzanową nutą i słodkimi pieczonymi pomidorami. Brzmi nieźle, nieprawdaż? Na samą myśl ślinianki zaczynają pracować? No to do dzieła. Serowe ciasto półfrancuskie z pomidorami koktajlowymi smakuje i pachnie obłędnie. Można je podać na ciepło lub na zimno, świetnie smakuje o każdej porze. Można je podać na lekki lunch, pożywne śniadanie lub ciepłą kolację.

Składniki

  • Ciasto:

  • 1 szklanka mąki

  • 1 kostka twarogu

  • 1 kostka masła

  • 1 małe jajko

  •  

  • Masa:

  • 1 opakowanie sera ricotta

  • 1 jajko

  • 3 łyżki tartego, żółtego sera

  • 1 łyżeczka tartego chrzanu

  • sól i pieprz

  • 0,5 kg pomidorów koktajlowych

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pomidory dokładnie opłukać i osączyć na sicie, odstawić aby wyschły. Twaróg dokładnie rozdrobnić widelcem.

  • Przygotować ciasto: na stolnicę przesiać mąkę i wkroić schłodzone masło. Dokładnie razem posiekać nożem.

  • Następnie dodać ser i jajko i szybko zagnieść ciasto, starając się aby jak najkrócej miało ono kontakt z ciepłymi dłońmi.

  • Gotowym ciastem wylepić spód i boki wyłożonej papierem niedużej tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. na ok. 15 min. Wyjąć z piekarnika i odstawić, aby nieco przestygło.

  • Przygotować masę chrzanową:  ricottę utrzeć z jajkiem, dodać chrzan i drobno starty żółty ser, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.

  • Masę wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć dość ciasno pomidory. Wstawić ponownie do piekarnika i piec ok. 20 min. Masa powinna się lekko zrumienić, a pomidory nieco pomarszczyć.

  • Wyjąć z piekarnika. Podawać na ciepło lub na zimno.

Serowe ciasto półfrancuskie z pomidorami koktajlowymi - opcje przygotowania

Jeśli nie przepadasz za chrzanowa nutą smakową lub po prostu chcesz spróbować inne wersje tego dania do masy z ricotty zamiast zwykłego chrzanu można dodać:

  • nieco wasabi;

  • musztardy miodowej;

  • ajwaru;

  • pasty czosnkowej;

  • masła orzechowego - to wersja bardzo łagodna.

Ocena: 2,6