Wołowina: jakie części wołowiny są sprzedawane? Do czego się nadają?
Wołowina to mięso pochodzące z bydła, które ma więcej niż pół roku. Z niego robimy zwykle gulasze, steki, kotlety mielone i pieczenie. Z której części mięsa zrobimy konkretny przysmak? Polecamy także: Wołowina: rodzaje mięsa wołowego. Podział tuszy wołowej na element [SCHEMAT]
Spis treści
Kupując wołowinę, musisz dobrać rodzaj mięsa do tego, jaką potrawę chcesz z niego przyrządzić. Sprawdź, jakie są rodzaje wołowiny i jakie potrawy możesz z nich ugotować.
Rodzaje wołowiny
Tuszę zwierzęcia podzielmy na połowę.
W części przedniej znajdują się: karkówka (można upiec ją w coca-coli, wówczas będzie bardziej chrupka i miękka), łopatka (pyszna usmażona) i pręga (smażona lub gotowana w postaci gulaszu lub strogonowa).
>>> Wołowina: dlaczego warto ją jeść? [KLIKNIJ!]
Tuż za karkówką mamy rozbratel, żeberka i mostek (to główne składniki gulaszu i strogonowa).
Następnie jest antrykot i łata (to idealne części do serwowania w postaci rozbitego lekko kotleta). W części tylnej mięso numer jeden to udziec (idealny upieczony lub grillowany) i rumsztyk (może być smażony).
Mniej więcej pośrodku (blisko tyłu) znajduje się popularna polędwica (bardzo wartościowy kawałek serwowany po usmażeniu, pieczeniu lub uwędzeniu).
Z czym podawać wołowinę?
Mięso wołowe podajemy zwykle z ziemniakami, ciepłymi buraczkami lub kapustą zasmażaną. Warto dodać do smaku musztardę lub chrzan. Sosy w tym przypadku (oprócz gulaszu oczywiście) są raczej zbędne. Ale jeśli już musimy mieć sos, to do tego mięsa wybierajmy sosy ciemne – np. grzybowy.