Chrzanowa wołowina gotowana w rękawie
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Polędwica wołowa ugotowana w rękawie jest soczysta i delikatna. Podczas gotowania przesiąka aromatem przypraw i warzyw korzeniowych. Smakuje znakomicie zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Jeśli ne masz świeżego chrzanu, mięso możesz podać z tartym chrzanem ze słoika.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg polędwicy wołowej
- 1 seler
- 6 małych marchewek
- 2 cebule
- 3 łyżki masła
- kawałek świeżego korzenia chrzanu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso natrzeć solą i pieprzem i związać nicią kuchenną.
- Warzywa obrać, selera pokroić w plastry, cebule w ćwiartki, marchewki przekroić wzdłuż.
- Mięso i warzywa włożyć do rękawa do pieczenia, posolić i popieprzyć.
- Rękaw szczelnie zawiązać, włożyć do garnka i zalać wodą. Gotować 30 minut na średnim ogniu.
- Mięso podawać pokrojone w plasterki i posypane tartym chrzanem z dodatkiem ugotowanych warzyw.