Kotlety z ziemniaków: przepis dla wegetarian i nie tylko

2021-03-29
Marek Żochowski
jak-zrobic-kotlety-z-ziemniakow.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Kotlety ziemniaczane z pewnością zasmakują także mięsożercom!
średni
40 min
4

Nie wszyscy lubią mięsa, więc dobrze czasem zajrzeć do przepisów na dania jarskie: lżejsze, ale wcale nie mniej pożywne. Na pewno będzie smacznie i na pewno będzie zdrowo. Mówimy, jak zrobić kotlety z ziemniaków.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki wyszorować, opłukać, ugotować, ostudzić. Obrać ze skórki, przepuścić przez maszynkę, dodać jaja, mąkę, siekaną zrumienioną cebulę, sól, pieprz, starannie utrzeć.
  • Masę wyłożyć na blat, kształtować wałek o średnicy 4 cm, krajać na kawałki długości 3 cm.
  • Formować w bułce tartej nieduże owalne kotleciki. Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na jasnozłoty kolor.
  • Ułożyć na długim półmisku, przybrać gałązkami zielonej pietruszki. Podawać z sosem ogórkowym, pomidorowym, korniszonowym lub z surówką z warzyw.
Marek Żochowski