Sos tatarski - idealny dodatek do mięs, wędlin, ryb i jajek [WIDEO]

Sos tatarski - idealny dodatek do mięs, wędlin, ryb i jajek [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Sos tatarski pasuje do pieczonych i wędzonych mięs, do smażonych ryb, a nawet do pasztetu. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Sos tatarski to klasyka gatunku: przygotowany  na bazie majonezu z korniszonami, marynowanymi grzybkami i kaparami. Idealny dodatek do mięs, wędlin, ryb, jajek, pasztetów i kanapek. Nie może go zabraknąć na naszym świątecznym stole.

Składniki

  • 250 ml słoik majonezu

  • 2 jajka na twardo

  • 2 łyżki posiekanych korniszonów

  • 2 łyżki posiekanych grzybków marynowanych

  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

  • 1 łyżka posiekanych kaparów

  • 2 łyżki śmietanki kremówki

  • cukier, sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Żółtka siekamy, białka przecieramy przez sito.

  • Łączymy z pozostałymi posiekanymi dodatkami i dokładnie mieszamy ze śmietaną i majonezem.

  • Doprawiamy do smaku.

Ocena: 5