Fasola szparagowa po grecku - fasolka nieco inaczej
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Fasolka szparagowa po grecku jest świetna jako dodatek do dania głównego lub jako samodzielny posiłek, zwłaszcza dla osób, które nie jedzą mięsa. Warto wypróbować ten przepis na fasolkę szparagową właśnie teraz, kiedy warzywa są najświeższe. Ilości natki i czosnku nie trzeba się kurczowo trzymać – wszystko zależy od tego, czy lubimy łagodniejsze, czy bardziej wyraziste dania.
Polecamy także:
Jak mrozić fasolkę szparagową?
Fasolka mamut w sosie pomidorowym
Sałatka nicejska z fasolką szparagową
Zapiekanka majonezowa z fasolki szparagowej
Babka z gotowanych ziemniaków z fasolką szparagową
Cytrynowa pierś kurczaka z fasolką szparagową w 30 minut
Makaronowe wstążki z cukinią, fasolką, marchewką i serem ricotta
SKŁADNIKI
- 1 kg fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej)
- 4-5 ząbków czosnku
- 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- sól
- 4 łyżki siekanej pietruszki
- opcjonalnie: ok. 20 dag sera feta (można zastąpić innymi gatunkami, np. serem pleśniowym)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotowujemy fasolkę szparagową: przebieramy ją i odrzucamy nienadające się strączki, pozostałe myjemy i ocinamy ogonki.
- Na głębokiej patelni lub w rondelku rozgrzewamy olej lub oliwę z oliwek i dodajemy drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażamy aż się zeszkli.
- Dodajemy fasolkę szparagową i całość podlewamy wodą (około pół szklanki). Całość dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.
- Kiedy fasolka będzie miękka i oblepiona czosnkiem, a woda wyparuje, solimy do smaku i dodajemy natkę pietruszki.
- Fasolka szparagowa jest już gotowa, ale można ją dodatkowo posypać pokruszoną fetą lub innym serem i zapiec w piekarniku.