Soczysty schab parzony - prosty przepis na domową wędlinę

Soczysty schab parzony -  prosty przepis na domową wędlinę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Schab parzony - niedrogi, soczysty, łatwy do przygotowania

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Schab parzony jest  niesłychanie prosty do przygotowania, dietetyczny, bo zupełnie bez tłuszczu, a mimo to soczysty i pachnący. Zrobi go każdy - nawet ten, kto nie ma w domu piekarnika. Taki schab to świetna alternatywa dla wędlin ze sklepu - jest znacznie tańszy i zdrowszy.

Składniki

  • około kilograma schabu bez kości

  • 4 łyżki przypraw ziołowych np.: ziół prowansalskich, szałwii, rozmarynu, papryki, majeranku

  • czosnek

  • sól

  • pieprz

  • czysta bawełniana ściereczka lub kawałek płótna (lepszy będzie kawałek płótna, bo zostanie bezpowrotnie zafarbowany przyprawami)

  • sznurek bawełniany do obwiązania - najlepszy będzie sznurek wędliniarski, przeznaczony do kontaktu z żywnością

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kawałek schabu umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.

  • Wymieszać w miseczce zmiażdżony czosnek i sól z wszystkimi ziołowymi przyprawami.

  • Mięso lekko zbić tłuczkiem z obu stron kawałka, nakłuć widelcem i grubo obtoczyć mieszanką przypraw.

  • Ułożyć mięso na ściereczce lub kawałku płótna, zawinąć dokładnie, a tkaninę związać na końcach jak cukierek, zostawiając długie końce sznurka.

  • Do garnka o średnicy szerszej od długości naszego kawałka mięsa nalać wodę (1/3 garnka) przywiązać mięso, jak hamak, do uchwytów garnka. Mięso ma się znajdować nad lustrem wody i nie może jej dotykać.

  • Garnek przykryć i gotować mięso na parze, na wolnym ogniu, przez około godzinę (na 1 kg mięsa). W razie potrzeby uzupełniać wyparowującą wodę, dolewając ostrożnie wrzątku.

  • Po upływie godziny odwiązać mięso i ostudzić nie odwijając ze płótna, które należy zdjąć dopiero po schłodzeniu. Przed krojeniem włożyć ostudzone mięso na 2-3 godziny do lodówki.

Ocena: 2,6