Racuchy budyniowe - przepis na puszyste placuszki z patelni
Soczysty schab parzony - prosty przepis na domową wędlinę

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Schab parzony - niedrogi, soczysty, łatwy do przygotowania
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Schab parzony jest niesłychanie prosty do przygotowania, dietetyczny, bo zupełnie bez tłuszczu, a mimo to soczysty i pachnący. Zrobi go każdy - nawet ten, kto nie ma w domu piekarnika. Taki schab to świetna alternatywa dla wędlin ze sklepu - jest znacznie tańszy i zdrowszy.
Składniki
około kilograma schabu bez kości
4 łyżki przypraw ziołowych np.: ziół prowansalskich, szałwii, rozmarynu, papryki, majeranku
czosnek
sól
pieprz
czysta bawełniana ściereczka lub kawałek płótna (lepszy będzie kawałek płótna, bo zostanie bezpowrotnie zafarbowany przyprawami)
sznurek bawełniany do obwiązania - najlepszy będzie sznurek wędliniarski, przeznaczony do kontaktu z żywnością
Przygotowanie krok po kroku:
Kawałek schabu umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Wymieszać w miseczce zmiażdżony czosnek i sól z wszystkimi ziołowymi przyprawami.
Mięso lekko zbić tłuczkiem z obu stron kawałka, nakłuć widelcem i grubo obtoczyć mieszanką przypraw.
Ułożyć mięso na ściereczce lub kawałku płótna, zawinąć dokładnie, a tkaninę związać na końcach jak cukierek, zostawiając długie końce sznurka.
Do garnka o średnicy szerszej od długości naszego kawałka mięsa nalać wodę (1/3 garnka) przywiązać mięso, jak hamak, do uchwytów garnka. Mięso ma się znajdować nad lustrem wody i nie może jej dotykać.
Garnek przykryć i gotować mięso na parze, na wolnym ogniu, przez około godzinę (na 1 kg mięsa). W razie potrzeby uzupełniać wyparowującą wodę, dolewając ostrożnie wrzątku.
Po upływie godziny odwiązać mięso i ostudzić nie odwijając ze płótna, które należy zdjąć dopiero po schłodzeniu. Przed krojeniem włożyć ostudzone mięso na 2-3 godziny do lodówki.