Wiejska zupa z kalarepki i marchewki: odżywcza i pyszna

Wiejska zupa z kalarepki i marchewki: odżywcza i pyszna

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Gęsta i sycąca zupa z kalarepy i marchewki pokrzepi każdego

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wiejska zupa z kalarepki i marchewki to odżywcza porcja zdrowych warzyw. Kalarepka, marchewka i ziemniaki tworzą smaczne trio warzywne, które pokochacie od pierwszej łyżki. Ten przepis na warzywną zupę z kalarepy i marchwi jest idealny, aby zadbać o swój układ trawienny. Smaczna i pożywna zupa warzywna marchewkowo-kalarepkowa powinna znaleźć się w Waszym wiosennym jadłospisie! 

Składniki

  • 3 marchewki

  • 3 ziemniaki

  • 1 kalarepka

  • 1 średnia cebula

  • ½ szklanki serka kremowego lub jogurtu

  • 3 szklanki bulionu warzywnego

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka na rozgrzane masło lub olej.

  • Niech cebula dusi się na bardzo małym ogniu, podczas gdy przygotujemy pozostałe warzywa.

  • Kalarepkę obierz z włóknistej skóry i pokrój soczyste kalarepę w kostkę. Pokrój również liście z długimi mięsistymi ogonkami. 

  • Marchewkę również pokrój w kostkę. Jeśli masz marchewkę z nacią, wybierz najmniejsze liście i również je posiekaj.

  • Ziemniaki dobrze wyszoruj i nie obieraj, pokrój w kostkę.

  • Do garnka z szklistą cebulą dodaj kalarepkę, marchewkę i ziemniaki. Smaż przez 2-4 minuty.

  • Dodaj wywar i gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut

  • Zmniejsz temperaturę i dodaj kremowy serek lub jogurt, natkę pietruszki, sól i pieprz

  • Gotuj przez ostatnie 5 minut na małym ogniu, aż serek całkowicie się rozpuści w zupie.

  • Odlej 1 szklankę zupy z warzywami i zmiksuj tę ilość na gładko. Wlej z powrotem do zupy.

  • Przed podaniem posyp natką pietruszki.

Krzepka jak kalarepa

Kalarepka wywodzi się z Niemiec, gdzie nazywa się kohlrabi. Nazwa ta przyjęła się na całym świecie. A oznacza połączenie kohl "kapusty" i rabi "rzepy".  I jak się okazuje kalarepka jest zdrowsza od obu tych warzyw. Zawiera znacznie więcej związków czynnych niż jej kapustne kuzynki. Kalarepka to skarbnica witamin A, E, wszystkich z grupy B, witaminy K i kwasu foliowego. Jest także niezastąpionym źródłem mikro- i makroelementów - wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu sodu i cynku. No i dostarcza nam odpowiednią ilość błonnika pokarmowego. Ponadto zawiera luteinę chroniącą nasze oczy przed starzeniem. A także związki przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. 

Warto zatem częściej witać na swoim stole odżywczą kalarepkę, dzięki której zachowamy krzepkie zdrowie. Polecamy 3 wyborne zupy, które zachwycą Was smakiem: 

Zupa krem z kalarepki: wiosenny przysmak

Zupa z kalarepki i cukinii - łatwa i pyszna

Kartoflanka z kalarepką i serkiem topionym - zdrowa porcja pokrzepienia

 


Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5