Wiejska zupa z kalarepki i marchewki: odżywcza i pyszna

2021-03-29
Wiejska zupa z kalarepki i marchewki
Autor: Shutterstock Gęsta i sycąca zupa z kalarepy i marchewki pokrzepi każdego
łatwy
30 min
4

Wiejska zupa z kalarepki i marchewki to odżywcza porcja zdrowych warzyw. Kalarepka, marchewka i ziemniaki tworzą smaczne trio warzywne, które pokochacie od pierwszej łyżki. Ten przepis na warzywną zupę z kalarepy i marchwi jest idealny, aby zadbać o swój układ trawienny. Smaczna i pożywna zupa warzywna marchewkowo-kalarepkowa powinna znaleźć się w Waszym wiosennym jadłospisie! 

Krzepka jak kalarepa

Kalarepka wywodzi się z Niemiec, gdzie nazywa się kohlrabi. Nazwa ta przyjęła się na całym świecie. A oznacza połączenie kohl "kapusty" i rabi "rzepy".  I jak się okazuje kalarepka jest zdrowsza od obu tych warzyw. Zawiera znacznie więcej związków czynnych niż jej kapustne kuzynki. Kalarepka to skarbnica witamin A, E, wszystkich z grupy B, witaminy K i kwasu foliowego. Jest także niezastąpionym źródłem mikro- i makroelementów - wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu sodu i cynku. No i dostarcza nam odpowiednią ilość błonnika pokarmowego. Ponadto zawiera luteinę chroniącą nasze oczy przed starzeniem. A także związki przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. 

Warto zatem częściej witać na swoim stole odżywczą kalarepkę, dzięki której zachowamy krzepkie zdrowie. Polecamy 3 wyborne zupy, które zachwycą Was smakiem: 

Zupa krem z kalarepki: wiosenny przysmak

Zupa z kalarepki i cukinii - łatwa i pyszna

Kartoflanka z kalarepką i serkiem topionym - zdrowa porcja pokrzepienia

 


Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 3 marchewki
  • 3 ziemniaki
  • 1 kalarepka
  • 1 średnia cebula
  • ½ szklanki serka kremowego lub jogurtu
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka na rozgrzane masło lub olej.
  • Niech cebula dusi się na bardzo małym ogniu, podczas gdy przygotujemy pozostałe warzywa.
  • Kalarepkę obierz z włóknistej skóry i pokrój soczyste kalarepę w kostkę. Pokrój również liście z długimi mięsistymi ogonkami. 
  • Marchewkę również pokrój w kostkę. Jeśli masz marchewkę z nacią, wybierz najmniejsze liście i również je posiekaj.
  • Ziemniaki dobrze wyszoruj i nie obieraj, pokrój w kostkę.
  • Do garnka z szklistą cebulą dodaj kalarepkę, marchewkę i ziemniaki. Smaż przez 2-4 minuty.
  • Dodaj wywar i gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut
  • Zmniejsz temperaturę i dodaj kremowy serek lub jogurt, natkę pietruszki, sól i pieprz
  • Gotuj przez ostatnie 5 minut na małym ogniu, aż serek całkowicie się rozpuści w zupie.
  • Odlej 1 szklankę zupy z warzywami i zmiksuj tę ilość na gładko. Wlej z powrotem do zupy.
  • Przed podaniem posyp natką pietruszki.