Kalarepa - właściwości i przepisy. Zastosowanie kalarepki w kuchni

Kalarepa - właściwości i przepisy

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Jeśli dotychczas kalarepka nie gościła na twoim stole, to najwyższy czas to zmieniać

Nieco zapomniana w ostatnich latach kalarepka to bardzo zdrowe warzywo, o wielu zastosowaniach w kuchni. Warto wykorzystać jej potencjał do przygotowania pysznych i zdrowych potraw, albo chrupać na surowo, jako przegryzkę. W tej formie jest zresztą najzdrowsza.

Kalarepa - co to za warzywo

Kalarepa należy do rodziny warzyw kapustnych - to bliska kuzynka kapusty, brokułów i kalafiora. Jadalna jest cała roślina - zarówno rosnąca pod ziemią  bulwa, nazywana jabłkiem, jak i łodygi oraz liście. Te ostatnie nie są zbyt popularne w naszej kuchni, ale warto to zmienić. Zawartością składników odżywczych zdecydowanie przewyższają korzeń. Kalarepka pochodzi z Europy, uprawiana jest niemal na całym świecie.

Jak wygląda i smakuje kalarepka

Jabłko kalarepki może mieć kolor jasnozielony, żółtawy lub fioletowy, liście - w zależności od odmiany - zielone lub fioletowe. Wewnątrz wszystkie odmiany są jasnokremowe. Miąższ jest dość twardy, chrupiący, w kolorze jasnokremowym. Młoda, wiosenna kalarepka ma świeży, słodko-ostrawy smak. Starsze warzywa mogą mieć nieco włóknistą strukturę.

Właściwości odżywcze kalarepki

Kalarepka jest niskokaloryczna i ma niewielki indeks glikemiczny. Przy tym - podobnie jak inne kapustne - jest skarbnicą składników odżywczych. Bogactwo w niej witamin - A, E, Z grupy B, K i kwasu foliowego oraz  mikro- i makroelementów - wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu sodu i cynku. Jest też dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Ponadto zawiera luteinę oraz, co niezwykle istotne, substancje, które chronią organizm przed nowotworami.

Ostrożnie wprowadzać kalarepę do swojej diety powinny osoby cierpiące na schorzenia tarczycy. Zawarte w roślinie goitrogeny mają właściwości wolotwórcze i mogą upośledzać działanie tarczycy.

Przepisy na dania z kalarepką

Naleśniki z kalarepą: przepis na zapiekane naleśniki

Najprostsza SURÓWKA z KALAREPY

Zupa z kalarepki: kremowa i aromatyczna

Kalarepka faszerowana mięsem i ryżem

Krem z kalarepki, marchewki z musem awokado i wędzonym łososiem

 

Jak kupować i przechowywać kalarepkę

Kalarepka dostępna jest w sklepach niemal przez cały rok, jednak najsmaczniejsza jest wiosną. Warto wybierać niezbyt duże (do 6 cm. średnicy), ale ciężkie jabłka. Lekka kalarepka ma zazwyczaj dużo zwłóknień, duża natomiast może być wodnista. Należy kupować kalarepkę z liśćmi - ich stan wiele mówi o kondycji warzywa. Powinny być świeże i zielone. Zażółcenie na liściach jest oznaka nadmiernego nawożenia.

Świeżą kalarepkę można przechowywać w temperaturze pokojowej 2-3 dni. Jeśli chcemy, aby dłużej "poleżała" należy włożyć ją do lodówki.

Ocena: 4,2