Pożywna zupa z kalarepy i ziemniaka: łatwy przepis z serkiem topionym

Pożywna zupa z kalarepy i ziemniaka: łatwy przepis z serkiem topionym

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pożywna zupa z kalarepki i ziemniaków

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa z kalarepy jest bardzo smaczna. Kalarepa świetnie smakuje w towarzystwie masła i śmietany. Dlatego warto je dodać do zupy razem z serkiem topionym. Kremowa esencjonalna zupa z kalarepki będzie idealna na południowy posiłek. 

Składniki

  • 500 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę

  • 500 g kalarepy, obranej i pokrojonej w kostkę

  • 1 cebula, obrana i drobno posiekana

  • 50 g masła

  • 1 kostka rosołowa

  • 500 ml wody

  • 200 ml śmietany 30%

  • 200 g serka topionego

  • sól i świeżo zmielony pieprz

  • 1/2 pęczka natki pietruszki

  • 4 frankfuterki lub kiełbaski ostródzkie (opcjonalnie)

Przygotowanie krok po kroku:

  • W garnku z grubym dnem rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż przez 3 minut lub do zeszklenia.

  • Dodaj pokrojone w kostkę: ziemniaki i kalarepę. Smaż kolejne 3 minuty, mieszając od czasu do czasu.

  • Wlej wodę i śmietanę, zamieszaj. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.

  • Dodaj ser topiony, dopraw zupę solą i pieprzem. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut, aż ziemniaki i kalarepa będą gotowe.

  • W międzyczasie posiekaj natkę pietruszki.

  • Jeśli lubisz zupę z mięsną wkładką, pokrój frankfuterki na kawałki i usmaż na odrobinie oliwy lub oleju.

  • Gdy zupa jest gotowa dodaj natkę pietruszki i smażoną kiełbaskę, zamieszaj i podawaj póki gorące!

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: 

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5