Najlepsza zupa z brukselki z żółtym serem. Ugotuj ją i inaczej spojrzysz na brukselkę

2023-10-12
Najlepsza zupa z brukselki z żółtym serem
Autor: Shutterstock Zupa z brukselki idealna na chłodniejsze dni
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Zupa z brukselki z żółtym serem jest smaczna i pożywna. Połączenie słodkawej brukselki i wyrazistego sera jest bardzo atrakcyjne smakowo. W przepisie nie dodaliśmy ziemniaków, ani makaronu, ale możecie to zrobić. Taką pożywną zupę bardzo łatwo przygotować.

SKŁADNIKI

  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 100 g marchwi
  • 100 g selera
  • 100 g pietruszki
  • 80 g cebuli
  • 50 g masła
  • 500 g brukselki świeżej lub mrożonej
  • 150 ml śmietany 12% tłuszczu
  • 20 g mąki
  • 50 g żółtego sera startego, najlepiej o wyrazistym pikantnym smaku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 listek laurowy
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa korzeniowe umyć, obrać, opłukać, pokroić w paseczki. Brukselkę obrać ze zwiędniętych lub pożółkłych listków.
  • W garnku rozgrzać masło, dodać pokrojone warzywa i podsmażyć. 
  • Wlać bulion, dodać listek laurowy i doprowadzić do wrzenia, dodać oczyszczoną brukselkę. Gotować, aż brukselka będzie miękka. Świeża brukselka będzie gotowa po 10-12 minutach gotowania, mrożona już po 5 minutach.
  • Śmietaną wymieszać z mąką, dodać do zupy razem z żółtym serem i zagotować. 
  • Przed podaniem doprawić do smaku solą i pieprzem oraz posypać natką pietruszki. 
Brukselka: dlaczego warto ją jeść?

Zobacz naszą galerię z przepisami na inne dania z brukselki

redakcja
więcej