Najlepsza zupa ogórkowa: przepis na pyszną ogórkową
Zupa ogórkowa jest trzecia w kolejności po rosole i pomidorowej, pod względem popularności w naszym kraju. Lubimy ją za kwaskowy smak i aksamitną konsystencję. Jednak nieumiejętnie ugotowana nie jest smaczna z racji zbyt twardych warzyw i ziemniaków. Warto poznać prostą recepturę, według której zupa ogórkowa będzie zawsze udana!
Polecamy też:
Zupa ogórkowa z kaszą bulgur - ciekawa wersja tradycyjnej ogórkowej z egzotyczną kaszą
Zupa ogórkowa dla alergika (bez białek mleka krowiego): przepis
Dietetyczna zupa ogórkowa - przepis z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
Sprawdź:
Ogórki na zupę ogórkową na zimę - jak zrobić?
Indywidualnie dobrana dieta pozwoli Ci schudnąć, jeść zdrowo i smacznie bez efektu jojo. Skorzystaj z JeszCoLubisz!
Przyrządzając zupę ogórkową, niektórzy oddzielnie gotują ziemniaki z warzywami i ogórki. To strata czasu. Można je ugotować razem, a cała tajemnica tkwi w tym, kiedy należy dodać do zupy ogórki! Kiszone ogórki zawsze dodajemy, gdy ziemniaki są już MIĘKKIE. W ten sposób unikniemy w ogórkowej głąbowatych i niesmacznych ziemniaków.
SKŁADNIKI
- 2 l rosołu (ewentualnie bulionu z kostki rosołowej)
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 1 kawałek pora
- liść laurowy
- 2-4 ziarenka ziela angielskiego
- 4-8 ogórków kwaszonych (zależy od ich kwasowości)
- sól, pieprz
- 1 szklanka śmietany do zupy
- natka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rosół postawić na ogniu. Ziemniaki i warzywa obrać, opłukać.
- Ziemniaki pokroić w kostkę, warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić do wrzącego rosołu. Dodać listek laurowy i ziele angielskie, gotować do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.
- Ogórki wraz ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Gdy ziemniaki będą miękkie, dołożyć do zupy szklankę ogórków, chwilę gotować na małym ogniu i spróbować.
- Jeśli zupa jest za mało kwaśna, dołożyć ogórki, po chwili ponownie spróbować. Można również wlać nieco kwasu z ogórków, zwłaszcza jeśli zupę przygotowujemy z domowych ogórków kiszonych, a kwas z nich jest smaczny i aromatyczny.
- Gdy wywar będzie odpowiednio kwaśny, doprawić pieprzem i ewentualnie solą (uwaga, rosół i ogórki kwaszone są słone, więc na ogół zupa nie wymaga dosalania).
- Śmietanę zahartować odrobiną gorącej zupy i dodać do garnka, wymieszać. Zupę podawać posypaną posiekaną natką lub koperkiem.