Krupnik z grzybami leśnymi: jesienna zupa z kaszą jęczmienną i świeżymi podgrzybkami

Krupnik z grzybami leśnymi: jesienna zupa z kaszą jęczmienną i świeżymi podgrzybkami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Krupnik z grzybami leśnymi to pożywna i niezwykle smaczna zupa

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Krupnik z grzybami leśnymi to jedna z najsmaczniejszych zup jesiennych. Świeże grzyby leśne. dodane do pożywnej zupy z kaszą jęczmienną zmieniają dobrze nam znaną domowę zupę w wykwintne danie. Szczególnie smaczny jest krupnik ze świeżymi podgrzybkami, które mają bardzo intensywny grzybowy aromat. Krupnik z grzybami znika z talerzy w zastraszającym tempie. Jeszcze nie skończycie rozlewać zupy do talerzy, a już będą Was prosić o dokładkę! 

Składniki

  • 250 g świeżych lub mrożonych grzybów leśnych: podgrzybków lub maślaków

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • 1 kawałek selera wielkości pudełka od zapałek

  • 1 cebula

  • 2 łyżki masła

  • 2-3 ziemniaki

  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej np. pęczaku

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Grzyby oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą i osączyć. Pokroić na małe kawałki wielkości kęsa. 

  • Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach lub pokroić na zapałkę. 

  • Cebulę drobno posiekać. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. 

  • W garnku z grubym dnem rozgrzać masło, dodać posiekane starte warzywa i posiekaną cebulę, smażyć 3-5 minut od czasu do czasu mieszając. 

  • Dodać grzyby i smażyć jeszcze 2-3 minuty, mieszając, aby grzyby nie przywarły do ścianek garnka. 

  • Wlać 1,5 l wody i doprowadzić do wrzenia.

  • Dodać kaszę i ziemniaki, gotować około 15-20 minut lub do chwili, gdy będą gotowe. 

  • Podawać póki krupnik gorący. Najlepiej smakuje z kromką świeżego pieczywa posmarowaną masłem. 

Ocena: 1
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).