Fasola pinto - co to za odmiana fasoli?
Fasola pinto zawdzięcza swą nazwę pięknym beżowym ziarnom nakrapianym bordowymi cętkami, wyglądają jak małe dzieła sztuki. Po ugotowaniu kolor staje się jednolicie różowy, a ziarna miękkie i delikatne, o kremowej konsystencji.
Spis treści
- Pochodzenie fasoli pinto
- Właściwości fasoli pinto
- Propozycje podania fasoli pinto
- Kupowanie i przechowywanie fasoli pinto
Pochodzenie fasoli pinto
Fasola Pinto należy do tej samej rodziny co fasolka szparagowa i fasola czarna, czyli Phaseolus vulgaris (fasola zwyczajna). Wszystkie te rodzaje fasoli pochodzą bowiem od wspólnego przodka fasoli pochodzącego z Peru. Stamtąd fasola rozprzestrzeniła się w całej Ameryce Południowej i Środkowej, a następnie w XV wieku trafiła do Europy, a następnie Afryki i Azji. Jednak fasola pinto największa popularnością nadal cieszy się w Ameryce.
Właściwości fasoli pinto
Fasola pinto jest bardzo dobrym źródłem błonnika obniżającego cholesterol, podobnie jak większość innych ziaren. Oprócz obniżania poziomu cholesterolu, wysoka zawartość błonnika w pinto zapobiega zbyt szybkiemu wzrostowi poziomu cukru we krwi po posiłku, co czyni go szczególnie dobrym wyborem dla osób z cukrzycą, insulinoopornością lub hipoglikemią. Fasola Pinto jest także doskonałym źródłem molibdenu, kwasu foliowego, dobrym źródłem białka, witaminy B1 i witaminy B6, a także minerałów: miedzi, fosforu, żelaza, magnezu, manganu i potasu. W fasoli pinto znajdują się również składniki znane ze swoich właściwości antynowotworowych.
Propozycje podania fasoli pinto
Fasoli pinto można używać zamiennie z fasolą nerkowatą;
Z fasoli pinto utartej z ziołami (szałwią, oregano, czosnkiem, czarnym pieprzem) uzyskamy smaczne pasty;
Dodawaj fasolę pinto do zup warzywnych i sałatek.
Kupowanie i przechowywanie fasoli pinto
Fasola pinto występuje w sklepach w dwóch opcjach: w puszce oraz suszona. Jeśli wybierasz tę pierwszą sprawdź czy puszka jest szczelna i czy ma odpowiednio długi termin ważności. Suszone ziarna wybieraj starannie, kupując od sprawdzonych dostawców, aby mieć pewność, że były odpowiednio przechowywane - w suchym i chłodnym miejscu. Ziarna powinny być nieuszkodzone, dobrze wysuszone i całe. Unikaj pokruszonych i wilgotnych fasolek.