Sos rzeżuchowy do jajek i mięs: oryginalny przepis nie tylko na Wielkanoc
Oponki serowe: rewelacyjny przepis na pączki serowe z dziurką

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Oponki serowe z mascarpone są puszystsze i delikatniejsze w smaku
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 60 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Przepis na oponki serowe, w którym oprócz białego sera został dodany także serek mascarpone. Jego delikatna konsystencja sprawia, że oponki są wyjątkowo miękkie i puszyste. To poważna konkurencja dla tradycyjnych pączków!
Składniki
510 g mąki pszennej
300 g sera białego półtłustego
200 g mascarpone
3 łyżki cukru waniliowego
1 łyżka spirytusu
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 l oleju
cukier puder
Przygotowanie krok po kroku:
Ser zmiel w maszynce do mielenia. Dodaj mascarpone i wymieszaj. Utrzyj jajka z cukrem wanilinowym.
Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wysyp na posypany mąką blat (lub stolnicę). W środku powstałej górki mąki zrób dziurkę. Wlej do niej jajka utarte z cukrem, wymieszaj. Dodaj sery, spirytus i zagnieć ciasto.
Ciasto rozwałkuj na grubość około 1,5 cm. Szklanką wycinaj krążki. Z każdego krążka kieliszkiem wytnij środek.
W rondlu rozgrzej olej. Smaż oponki z obu stron, aż nabiorą złotobrązowego koloru.
Oponki wyjmuj łyżką cedzakową i wykładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nich nadmiar tłuszczu.
Gotowe oponki z serem posyp cukrem pudrem.