Koktajl krewetkowy: wykwintna propozycja na sylwestra
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          średni
      
      
        
          20 min
      
      
        
          4
      
    Koktajl uwodzi świeżością, lekkością i prostotą. Danie jest łatwe do przygotowania i na pewno zrobi duże wrażenie wśród sylwestrowych gości.
Sprawdź także:Sałatka z kozim serem, Paella z owocami morza oraz Zielone masło z Cypru
Sprawdź także>>> Menu na sylwestra: szybkie finger food czy wyszukane dania na ciepło?
SKŁADNIKI
- 6 mrożonych krewetek królewskich
 - 2 łyżki oliwek
 - 2 cykorie
 - cytryna lub limonka
 - 3 łyżki majonezu
 - 2 łyżki whisky
 - łyżka keczupu
 - słodka i ostra mielona papryka
 - mały ząbek czosnku
 - cukier, sól, pieprz
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Majonez wymieszaj z keczupem, whisky, przyprawami i wyciśniętym czosnkiem, wstaw na 2–3 godziny do lodówki.
 - Krewetki włóż do wrzącej wody na 3 minuty, osącz, wystudź i skrop sokiem z cytryny.
 - W dwóch pucharkach poukładaj listki cykorii, oliwki i krewetki. Zalej sosem, można podawać z cząstką cytryny.