Brokułowy coleslaw: chrupka surówka kapuściana z brokułami

2021-03-29
Brokułowy coleslaw: chrupka surówka kapuściana z brokułami
Autor: Shutterstock Pyszna surówka z dwóch rodzajów kapusty, marchewki i brokułów
łatwy
30 min
4

Brokułowy coleslaw to chrupka surówka z poszatkowanych brokułów z dodatkiem marchewki, kapusty białej i czerwonej oraz cebuli. Polecamy dodać do niej prażonych płatków migdałów dla zwiększenia chrupkości i dodania trochę zdrowych tłuszczy. Pyszności!

Coleslaw - surówka z kapusty

Coleslaw, czyli surówka z kapusty w majonezowym sosie to najpopularniejsza surówka świata. Dlaczego? Bo jest chrupka i soczysta. Idealnie pasuje do pieczonego lub grillowanego mięsa. Zachęcamy Was do wypróbowania przepisów na:

Coleslaw - najpopularniejsza surówka świata

Coleslaw z czerwonej kapusty i marchewki  

Coleslaw z młodej kapusty i kukurydzy

 

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki białego octu
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 8 szklanek, około 700 g, brokułów poszatkowanych
  • 1/2 szklanki posiekanej lub startej marchewki
  • 1/2 szklanki posiekanej czerwonej kapusty
  • 1/2 szklanki posiekanej białek kapusty
  • 1/4 szklanki drobno posiekanej czerwonej cebuli
  • 1/4 szklanki prażonych płatków migdałów
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie posiekana natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużej misce wymieszaj sok z cytryny, ocet, cukier. Dodaj majonez, imbir, czosnek granulowany, sól i czarny pieprz. Wymieszaj na jednorodny sos.
  • Dodaj brokuły, posiekaną marchewkę i obie kapusty, czerwoną cebulę i prażone migdały. Wymieszaj wszystko razem.
  • Spróbuj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem do smaku. Wstaw na co najmniej 30 minut do lodówki.
  • Przed podaniem udekoruj posiekaną natką pietruszki.