Brokułowy coleslaw: chrupka surówka kapuściana z brokułami
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Brokułowy coleslaw to chrupka surówka z poszatkowanych brokułów z dodatkiem marchewki, kapusty białej i czerwonej oraz cebuli. Polecamy dodać do niej prażonych płatków migdałów dla zwiększenia chrupkości i dodania trochę zdrowych tłuszczy. Pyszności!
Coleslaw - surówka z kapusty
Coleslaw, czyli surówka z kapusty w majonezowym sosie to najpopularniejsza surówka świata. Dlaczego? Bo jest chrupka i soczysta. Idealnie pasuje do pieczonego lub grillowanego mięsa. Zachęcamy Was do wypróbowania przepisów na:
Coleslaw - najpopularniejsza surówka świata
Coleslaw z czerwonej kapusty i marchewki
Coleslaw z młodej kapusty i kukurydzy
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki białego octu
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1/2 szklanki majonezu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 8 szklanek, około 700 g, brokułów poszatkowanych
- 1/2 szklanki posiekanej lub startej marchewki
- 1/2 szklanki posiekanej czerwonej kapusty
- 1/2 szklanki posiekanej białek kapusty
- 1/4 szklanki drobno posiekanej czerwonej cebuli
- 1/4 szklanki prażonych płatków migdałów
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie posiekana natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W dużej misce wymieszaj sok z cytryny, ocet, cukier. Dodaj majonez, imbir, czosnek granulowany, sól i czarny pieprz. Wymieszaj na jednorodny sos.
- Dodaj brokuły, posiekaną marchewkę i obie kapusty, czerwoną cebulę i prażone migdały. Wymieszaj wszystko razem.
- Spróbuj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem do smaku. Wstaw na co najmniej 30 minut do lodówki.
- Przed podaniem udekoruj posiekaną natką pietruszki.