Brokułowy coleslaw: chrupka surówka kapuściana z brokułami

Brokułowy coleslaw: chrupka surówka kapuściana z brokułami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszna surówka z dwóch rodzajów kapusty, marchewki i brokułów

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Brokułowy coleslaw to chrupka surówka z poszatkowanych brokułów z dodatkiem marchewki, kapusty białej i czerwonej oraz cebuli. Polecamy dodać do niej prażonych płatków migdałów dla zwiększenia chrupkości i dodania trochę zdrowych tłuszczy. Pyszności!

Składniki

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 2 łyżki białego octu

  • 2 łyżki brązowego cukru

  • 1/2 szklanki majonezu

  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru

  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku

  • 1 łyżeczka soli

  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

  • 8 szklanek, około 700 g, brokułów poszatkowanych

  • 1/2 szklanki posiekanej lub startej marchewki

  • 1/2 szklanki posiekanej czerwonej kapusty

  • 1/2 szklanki posiekanej białek kapusty

  • 1/4 szklanki drobno posiekanej czerwonej cebuli

  • 1/4 szklanki prażonych płatków migdałów

  • sól i pieprz do smaku

  • opcjonalnie posiekana natka pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • W dużej misce wymieszaj sok z cytryny, ocet, cukier. Dodaj majonez, imbir, czosnek granulowany, sól i czarny pieprz. Wymieszaj na jednorodny sos.

  • Dodaj brokuły, posiekaną marchewkę i obie kapusty, czerwoną cebulę i prażone migdały. Wymieszaj wszystko razem.

  • Spróbuj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem do smaku. Wstaw na co najmniej 30 minut do lodówki.

  • Przed podaniem udekoruj posiekaną natką pietruszki.

Coleslaw - surówka z kapusty

Coleslaw, czyli surówka z kapusty w majonezowym sosie to najpopularniejsza surówka świata. Dlaczego? Bo jest chrupka i soczysta. Idealnie pasuje do pieczonego lub grillowanego mięsa. Zachęcamy Was do wypróbowania przepisów na:

Coleslaw - najpopularniejsza surówka świata

Coleslaw z czerwonej kapusty i marchewki  

Coleslaw z młodej kapusty i kukurydzy

 

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3