Chrupiąca surówka z czerwonej kapusty i marchewki: przepis na coleslaw

Chrupiąca surówka z czerwonej kapusty i marchewki: przepis na coleslaw

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Chrupkie warzywa, wyborny sos - zdrowa porcja warzyw na naszym talerzu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Chrupiąca surówka z czerwonej kapusty i marchewki to nic innego jak dobrze nam znany przepis na coleslaw. Bogactwo dobroczynnych substancji, sporo witamin i świetny smak czynią z tej surówki idealną oprawę dobrze przygotowanego mięsa. Pamiętajmy, że warzywa nie powinny stanowić dodatku, ale dominować w naszej diecie. 

Składniki

  • ½ główki czerwonej kapusty

  • 2 marchewki

  • 1 pęczek natki pietruszki

  • ¼ szklanki oleju rzepakowego

  • ½ szklanki czerwonego octu winnego

  • 1 łyżka cukru

  • 2 łyżeczki soli

  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu

  • ¼ łyżeczki cebuli w proszku

  • ¼ łyżeczki czosnku w proszku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kapustę zszatkować, marchewkę zetrzeć na wiórki. Natkę pietruszki drobno posiekać. 

  • W misce wymieszać olej rzepakowy, ocet z czerwonego wina, cukier, sól, pieprz, proszek cebulowy i proszek czosnkowy, aby uzyskać sos.

  • Posiekaną czerwoną kapustę i marchewkę oraz natkę pietruszki przełożyć do dużej miski. Polać sosem i wymieszać. Sos powinien pokryć wszystkie warzywa. 

  • Przykryć miskę i wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin lub na noc.

  • Podawać do mięsa smażonego, pieczonego lub w sosie. 

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Zdrowa dieta w ciąży! Zapraszamy >>>

Ocena: 3,8