Sałatka z pomidorów z czosnkiem i szałwią - bosko prosta i cudownie aromatyczna
Chrupiąca surówka z czerwonej kapusty i marchewki: przepis na coleslaw

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Chrupkie warzywa, wyborny sos - zdrowa porcja warzyw na naszym talerzu
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Chrupiąca surówka z czerwonej kapusty i marchewki to nic innego jak dobrze nam znany przepis na coleslaw. Bogactwo dobroczynnych substancji, sporo witamin i świetny smak czynią z tej surówki idealną oprawę dobrze przygotowanego mięsa. Pamiętajmy, że warzywa nie powinny stanowić dodatku, ale dominować w naszej diecie.
Składniki
½ główki czerwonej kapusty
2 marchewki
1 pęczek natki pietruszki
¼ szklanki oleju rzepakowego
½ szklanki czerwonego octu winnego
1 łyżka cukru
2 łyżeczki soli
¼ łyżeczki czarnego pieprzu
¼ łyżeczki cebuli w proszku
¼ łyżeczki czosnku w proszku
Przygotowanie krok po kroku:
Kapustę zszatkować, marchewkę zetrzeć na wiórki. Natkę pietruszki drobno posiekać.
W misce wymieszać olej rzepakowy, ocet z czerwonego wina, cukier, sól, pieprz, proszek cebulowy i proszek czosnkowy, aby uzyskać sos.
Posiekaną czerwoną kapustę i marchewkę oraz natkę pietruszki przełożyć do dużej miski. Polać sosem i wymieszać. Sos powinien pokryć wszystkie warzywa.
Przykryć miskę i wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin lub na noc.
Podawać do mięsa smażonego, pieczonego lub w sosie.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Zdrowa dieta w ciąży! Zapraszamy >>>