Sos agrestowo truskawkowy - przepis na pyszny dodatek do mięs i serów
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Doskonałą parę tworzą truskawka i agrest. Warto pamiętać, że owoce sezonowe można łączyć, dzięki czemu powstają wyjątkowe i smaczne przetwory. Sprawdź, jak zrobić apetyczny sos do mięs i serów z truskawek i agrestu.
Polecamy inne przepisy na agrest:
Szybkie ciasto z agrestem i porzeczkami
Bruschetta z agrestem i pomidorami
Kurczak pieczony z sosem agrestowym
SKŁADNIKI
- 1 kg agrestu
- szklanka truskawek
- dwie łyżki wina białego
- łyżka cukru
- mąka ziemniaczana do zagęszczania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Agrest i truskawki opłukać, zalać niewielką ilością wrzącej wody, ugotować i przetrzeć przez sitko.
- Dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w 3 łyżkach wody, a do smaku cukier i wino. Zagotować.
- Serwować do mięs lub serów.