Pstrąg po portugalsku: przepis na święta i nie tylko
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Wśród wigilijnych potraw nie może zabraknąć ryby. Oto propozycja świątecznego dania z ryby: pieczony pstrąg po portugalsku.
Polecamy również inne przepisy na dania z pstrąga: Pstrąg pieczony z jabłkami i cebulką, Pstrąg w orzechach pieczony na grillu oraz Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym.
Sprawdź także >>> Jakie trunki podawać do ryby
SKŁADNIKI
- pstrąg, (Jak wybrać dobrego pstrąga? Sprawdź tutaj.)
- oliwa
- gałązka mięty
- kolorowy pieprz
- 5 pomidorów
- łyżka masła
- cytryna
- główka czosnku
- sól morska
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wypatroszoną i umytą rybę natrzyj w środku solą i oliwą. Włóż gałązkę mięty i łyżkę masła.
- Ułóż na natłuszczonej oliwą blasze, obłóż plasterkami cytryny, pomidorów i posiekanym czosnkiem. Posyp kolorowym pieprzem, obficie podlej oliwą i przykryj folią aluminiową.
- Wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza.
- Po upływie tego czasu zdejmij folię i piecz jeszcze 7 minut, by ryba się przyrumieniła. Podawaj z bułką, chlebem bądź pieczonymi ziemniakami.