Pstrąg duszony w ziołach: na obiad i wigilijny stół
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Mięso pstrąga jest smaczne i delikatne. Dużym atutem pstrąga, zwłaszcza dla dbających o zdrowie, jest mała zawartość tłuszczu. Przygotuj na obiad lub wigilijną wieczerzę duszonego pstrąga! Podajemy sprawdzony przepis.
Polecamy również inne przepisy na dania z pstrąga: Pstrąg cytrynowo-ziołowy z grilla, Pstrąg pieczony z jabłkami i cebulką oraz Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym.
Sprawdź także >>> Jakie trunki podawać do ryby
SKŁADNIKI
- 2 duże pstrągi, (Jak wybrać dobrego pstrąga? Sprawdź tutaj.)
- 1 cytryna
- 2 cebule
- 5 dag masła
- kieliszek białego wina
- natka pietruszki
- 4 listki szałwii
- 2 gałązki estragonu
- przyprawa typu vegeta oraz pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rybę spraw, umyj oraz pokrop sokiem z cytryny. Następnie wstaw na 30 minut do lodówki.
- Cebulę pokrój w piórka i uduś na połowie masła.
- Na patelnię wyłóż oprószonego przyprawami (vegeta, pieprz) pstrąga, całość posyp ziołami i dołóż masła.
- Podlewaj białym winem i duś około 30 minut.
- Pod koniec dodaj resztę ziół, dopraw sokiem z cytryny.