Śledziki korzenne ze śliwkami

Śledziki korzenne ze śliwkami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Korzenne śledzie znajdą uznanie smakoszy

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Wypróbuj przepis na wyśmienite śledzie ze śliwkowo-cebulowym sosem ze szczyptą cynamonu. Korzenne śledzie na słodko z pewnością przypadną do gustu wszystkim tym, którzy uwielbiają eksperymentować ze świąteczną tradycją. Jak zrobić śledzie wigilijne ze śliwką? Oto sprawdzona receptura.

Składniki

  • 5-6 wymoczonych, pokrojonych filetów śledziowych (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)

  • 4 cebule

  • 150 g śliwek suszonych bez pestek

  • 1/2 małej puszki koncentratu pomidorowego

  • sól, szczypta cynamonu

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Śliwki suszone zalej wrzątkiem; gdy woda przestygnie, odcedź, zachowując wywar, i pokrój śliwki na paseczki. 

  • Cebule obierz, pokrój w półplasterki, zeszklij na oleju.

  • Do podduszonej cebuli dodaj koncentrat pomidorowy i pokrojone śliwki, rozrzedź wywarem śliwkowym, zagotuj i mieszając gotuj 2-3 minuty.

  • Masę cebulowo-śliwkową przypraw do smaku solą (z wyczuciem, bo śledzie są słone) i cynamonem.

  • Gdy masa całkowicie wystygnie, nakładaj warstwami do słoja lub innego szklanego pojemnika: na przemian warstwę śledzi i warstwę masy śliwkowo-cebulowej.

  • Gotowe śledzie odstaw na 1-2 dni do lodówki.

Ocena: 5