Rolada biszkoptowa z musem jabłkowym - efektowna i prosta do zrobienia
Sernik kajmakowy: przepis na wyśmienity karnawałowy deser

Autor Zdjęcia: Aleksandra Filipowska (Łódź)
Sernik kajmakowy - karnawałowe delicje.
Ocena: 5,0
Poziom: ŚREDNI
Czas: 40 MINUT
Porcja dla: 10 OSÓB
Sernik kajmakowy - czy można wyobrazić sobie coś bardziej pysznego? Kajmak, czyli sama słodycz plus sernik, czyli wyśmienity tradycyjnie polski smak, który wszyscy pamiętamy z dzieciństwa. Poznajcie przepis na sernik kajmakowy, który ma szansę dodatkowo posmakować dzieciom, bo dodano do niego batonik Twix!
Polecamy również: Róże karnawałowe, Faworki czyli domowy chrust oraz Karnawałowe muffinki
Składniki
160 g ciastek digestive
60 g masła
200 g batoników Twix
600 g sera twarogowego śmietankowego
1 niepełna szklanka cukru
40 g opakowanie budyniu waniliowego
3 jajka
150 ml kwaśnej śmietany 18 proc.
150 ml śmietany kremówki
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
200 g masy kajmakowej
Przygotowanie krok po kroku:
Przygotuj spód. Masło rozpuść, ciastka rozgnieć na ,,piasek" i połącz je z masłem oraz z 50 g drobno posiekanych batoników Twix.
Tortownicę o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia, masę ciasteczkową ułóż na spodzie, dość mocno ugniatając.
Masę należy schłodzić przez pół godziny w lodówce.
Przygotuj masę serową. Mikserem połącz twaróg z cukrem, kwaśną śmietaną, śmietaną kremówką, budyniem i ekstraktem z wanilii. Miksuj, aż powstanie gładka masa.Stopniowo wbijaj jajka i dalej ucieraj.
Dodawaj posiekane batoniki Twix (100 g) wciąż mieszając.
Całość przelej do tortownicy z ciasteczkowym spodem.
Piecz 60-70 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Schłodź przez 3 godziny w lodówce. Jeśli to możliwe, trzymaj ciasto w lodówce przez całą noc.
Sernik przed podaniem posmaruj masą kajmakową z puszki i ozdób posiekanymi batonikami Twix (50 g).
Sprawdź także >>> Menu na imprezę sylwestrową i karnawałową: jak je skomponować