Ciasto pistacjowe z lukrem i zielonymi pistacjami: łatwy przepis na pyszną babkę
Kremowy sernik pomarańczowy: przepis na pyszne i bardzo proste ciasto

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Pomarańczowy sernik z czekoladą i migdałami to deser doskonały
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 60 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Delikatny i kremowy - sernik pomarańczowy to pyszna uczta dla zmysłów. Doskonale sprawdza się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Dzięki dodaniu serka ricotta sernik ma jednolitą konsystencję z charakterystyczną nutą pomarańczy. Podajemy przepis na sernik pomarańczowy!
Składniki
kruchy spód:
1 i 1/2 szklanki mąki
3 łyżki drobnego cukru
12 dag zimnego masła pokrojonego w kostkę
żółtko
masa serowa:
1/2 kg ricotty
1/2 szklanki gęstej śmietany
2 jajka
1 żółtko
1/3 szklanki cukru
skórka otarta z 1 pomarańczy
sok z 1/2 pomarańczy
do dekoracji:
kawałki czekolady
płatki migdałowe uprażone na złoto, cukier puder
Przygotowanie krok po kroku:
Najpierw zagnieć ciasto z podanych składników, wyklej nim dno tortownicy, a potem wstaw do lodówki na pół godziny.
Upiecz na jasnozłoty kolor w temperaturze 190°C.
Zmieszaj składniki masy serowej i wyłóż na upieczony i wystudzony spód.
Następnie piecz całość 30-35 minut w temperaturze 190°C.
Po upieczeniu posyp sernik kawałkami czekolady i płatkami migdałowymi, oprósz cukrem.
Sernik na zimno z serków homogenizowanych - prosty przepis
Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami
Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny
Sernik krakowski według Magdy Gessler
Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką