Kremowy sernik pomarańczowy: przepis na pyszne i bardzo proste ciasto

Kremowy sernik pomarańczowy: przepis na pyszne i bardzo proste ciasto

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pomarańczowy sernik z czekoladą i migdałami to deser doskonały

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Delikatny i kremowy - sernik pomarańczowy to pyszna uczta dla zmysłów. Doskonale sprawdza się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Dzięki dodaniu serka ricotta sernik ma jednolitą konsystencję z charakterystyczną nutą pomarańczy. Podajemy przepis na sernik pomarańczowy!

Składniki

  • kruchy spód:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki

  • 3 łyżki drobnego cukru

  • 12 dag zimnego masła pokrojonego w kostkę

  • żółtko

  •  masa serowa:

  • 1/2 kg ricotty

  • 1/2 szklanki gęstej śmietany

  • 2 jajka

  • 1 żółtko

  • 1/3 szklanki cukru

  • skórka otarta z 1 pomarańczy

  • sok z 1/2 pomarańczy

  •  do dekoracji:

  • kawałki czekolady

  • płatki migdałowe uprażone na złoto, cukier puder

Przygotowanie krok po kroku:

  • Najpierw zagnieć ciasto z podanych składników, wyklej nim dno tortownicy, a potem wstaw do lodówki na pół godziny.

  • Upiecz na jasnozłoty kolor w temperaturze 190°C.

  • Zmieszaj składniki masy serowej i wyłóż na upieczony i wystudzony spód.

  • Następnie piecz całość 30-35 minut w temperaturze 190°C.

  • Po upieczeniu posyp sernik kawałkami czekolady i  płatkami migdałowymi, oprósz cukrem.

Ocena: 0