Schabowe duszone w coca coli i keczupie: te kotlety rozpływają się w ustach

Schabowe duszone w coca coli i keczupie: te kotlety rozpływają się w ustach

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Koltety schabowe duszone w coca coli i keczupie uwodzą smakiem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Schabowe duszone w coca coli i keczupie zaskakują trzykrotnie. Po pierwsze są łatwe w przygotowaniu. Po drugie składniki są łatwo dostępne. A po trzecie, są tak soczyste, że wprost rozpływają się w ustach. 

Składniki

  • 4 kotlet ze schabu wieprzowego z kością lub 6 kotletów bez kości

  • 1 łyżka oleju

  • 1 szklanka napoju typu cola

  • 1 szklanka keczupu

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kotlety przyprawić solą i pieprzem.

  • Rozgrzać olej na patelni i zrumienić kotlety z obu stron.

  • Zmieszać razem colę i keczup.

  • Mieszaninę coli i keczupu wylać na patelnię z kotletami i przykryć pokrywką.

  • Zmniejszyć ogień i dusić przez około 10 minut lub do całkowitego ugotowania (w zależności od grubości).

  • Jeśli sos jest zbyt rzadki, zdejmij kotlety i odstaw, a następnie zredukuj sos do żądanej gęstości, gotując go bez przykrycia.

  • Kotlety podać polane sosem. 

Najlepsze kotlety schabowe: instrukcja krok po kroku jak smażyć idealne schaboszczaki

Ocena: 2,7
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).