Klopsiki z sosem paprykowym - porcja pyszności za parę złotych

Klopsiki z sosem paprykowym - porcja pyszności za parę złotych

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Klopsiki z dodatkiem sosu paprykowego smakują wszystkim

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Klopsiki z sosem paprykowym to dokonała propozycja na urozmaicenie popularnego dania jakim są klopsiki z mielonego mięsa. Klopsiki z dodatkiem paprykowego sosu  zmieniają się w danie z charakterem. Sprawdźcie sami!

 

Składniki

  • 60 dag mięsa mielonego

  • 3 cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • po 2 strąki czerwonej  i żółtej papryki

  • 2-3 łyżki bułki tartej

  • 1 łyżka musztardy

  • 1 jajko

  • 3 łyżki  przecieru pomidorowego

  • 400 ml bulionu

  • olej

  • sól i pieprz

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z papryk usunąć gniazda nasienne, pokroić je w paski, jedną cebulę drobno posiekać, dwie pozostałe pokroić w piórka.

  • Mięso wymieszać z drobno posiekaną cebulą, bułką tartą, musztardą oraz jajkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.  Z masy  uformować klopsiki.

  • Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć klopsiki na rumiano, przełożyć na talerz.

  • Na tej samej  patelni  rozgrzać łyżkę oleju, dodać cebulę, paprykę i smażyć ok. 5 minut mieszając.

  • Dodać przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć kolejne 3 minuty. Wlać bulion i gotować ok. 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  • Klopsiki podgrzej w sosie, podawaj z ryżem lub makaronem.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2