Surówka z zielonego ogórka i cebuli: przepis na pyszną i banalnie prostą sałatkę obiadową
Śledź z burakami, orzechami i piernikiem - nietypowy przepis na świąteczną sałatkę

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Śledzie z burakami to klasyczne zestawienie. Ale dodatek piernika daje mu prawdziwie świąteczny sznyt.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 25 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Kolacja wigilijna rządzi się swoimi prawami i nikt nie ośmiela się ich zmieniać. Jednak do tradycyjnych potraw można podejść na nowo. Sprawdź, jak zrobić śledzia z burakami, orzechami i piernikiem - niezwykle odświętnego.
Składniki
4 filety śledziowe matjas
kromka wysuszonego piernika
2 szklanki tartych, gotowanych buraków
150 g orzechów włoskich
4 łyżki miodu
4 łyżki octu winnego
6 ziaren czarnego pieprzu
6 goździków
6 ziaren ziela angielskiego
50 ml oliwy
400 ml śmietany 22%
Przygotowanie krok po kroku:
Śledzie moczyć w mleku przez kilka godzin. Więcej o moczeniu śledzi tutaj.
Pieprz, ziele angielskie i goździki rozetrzeć w moździerzu, następnie wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę.
Przez chwilę podgrzewać, dodać buraczki, starty piernik, posiekane orzechy, miód i ocet winny.
W salaterce ułożyć podzielone na dzwonka śledzie, na nie położyć buraczki, następną warstwę śledzi i kolejną buraczków.
Polać śmietaną.
Odstawić w chłodne miejsce na całą noc.
Proponujemy inne przepisy ze śledziem i buraczkami: śledź pod buraczaną pierzynką, sałatka śledziowa z buraczkami i awokado
Polecamy również: zabawną przekąskę ze śledzi i buraczków podaną a la truskawki