Śledzie pod pierzynką bez buraków. Równie pyszne, jak klasyczne
2022-12-13
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Śledzie pod pierzynką bez buraków przygotowuję co roku specjalnie dla jednego z wigilijnych gości, który nie przepada za buraczkami, za to uwielbia śledzika. To wersja uboższa od klasycznej, ale równie smaczna, więc chętnych na nią nigdy nie brakuje.
SKŁADNIKI
- 3 filety śledziowe
- olej
- 2 ugotowane ziemniaki
- 2 jajka na twardo
- 1 nieduża cebula
- 10 dkg żółtego sera
- majonez
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śledzie wymoczyć, a następnie osuszyć, pokroić na kawałki na jeden kęs i skropić olejem.
- Śledzie delikatnie wymieszać, aby pokryły się cienka warstewką oleju i przełożyć na dno salaterki.
- Śledzie posmarować na wierzch cienką warstwa majonezu, na śledzie położyć pokrojone ziemniaki.
- Ziemniaki obsypać drobno posiekana cebulką, a następnie położyć warstwę jajeczną i posmarować majonezem.
- Na wierzch sałatki wysypać warstwę drobno startego żółtego sera. Udekorować wedle uznania.
Moczenie śledzi: jak namoczyć śledzie?