Śledzie pod pierzynką bez buraków. Równie pyszne, jak klasyczne

Śledzie pod pierzynka bez buraków
Autor: Shutterstock Śledzie pod pierzynka można przygotować również w wersji bez buraków.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Śledzie pod pierzynką bez buraków przygotowuję co roku specjalnie dla jednego z wigilijnych gości, który nie przepada za buraczkami, za to uwielbia śledzika. To wersja uboższa od klasycznej, ale równie smaczna, więc chętnych na nią nigdy nie brakuje.

SKŁADNIKI

  • 3 filety śledziowe 
  • olej
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 2 jajka na twardo
  • 1 nieduża cebula
  • 10 dkg żółtego sera
  • majonez

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śledzie wymoczyć, a następnie osuszyć, pokroić na kawałki na jeden kęs i skropić olejem.
  • Śledzie delikatnie wymieszać, aby pokryły się cienka warstewką oleju i przełożyć na dno salaterki.
  • Śledzie posmarować na wierzch cienką warstwa majonezu, na śledzie położyć pokrojone ziemniaki.
  • Ziemniaki obsypać drobno posiekana cebulką, a następnie położyć warstwę jajeczną i posmarować majonezem.
  • Na wierzch sałatki wysypać warstwę drobno startego żółtego sera. Udekorować wedle uznania.
Moczenie śledzi: jak namoczyć śledzie?

Galeria: Śledzie - 10 najpopularniejszych przepisów

Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej