Sałatka z tuńczykiem na szybko: przepis na świąteczne last minute dla opornych

Sałatka z tuńczykiem na szybko: przepis na świąteczne last minute dla opornych

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tuńczyk z puszki jest idealnym składnikiem sałatek

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka z tuńczykiem z puszki podbiła nasze podniebienia. I nie ma czemu się dziwić, bo jest po prostu pyszna! Do jej przygotowania potrzebujecie trzech składników głównych zapuszkowanych: tuńczyka, ananasa i kukurydzy. Przygotowanie jest dziecinnie proste! Polecam!

Składniki

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym lub w oleju, jeśli nie liczysz kalorii

  • 1 puszka ananasa w kawałkach

  • 1 puszka kukurydzy 

  • 80 g łagodnego sera żółtego, tartego

  • 4 łyżki majonezu

  • 2  łyżeczki musztardy

  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Tuńczyka odcedzić i dodać do miski. Rozdzielić widelcem na mniejsze kawałki. 

  • Ananasa odcedzić i dodać do miski. Nie trzeba go kroić, jest już pokrojony. Dwie łyżki słodkiej zalewy zachować.

  • Kukurydzę odcedzić i dodać do miski. 

  • Ser zetrzeć i dodać do miski. 

  • Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę, zmiksować z majonezem, słodką zalewą z puszki ananasa oraz musztardą. 

  • Zawartość miski wymieszać, dodać przygotowany sos majonezowy i ponownie wymieszać. 

  • Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Podawać samodzielnie lub z pieczywem. 

Więcej sałatek z tuńczykiem

Jeśli lubicie smak zapuszkowanego tuńczyka, to te przepisy przypadną Wam do gustu:

Dekoracyjna sałatka JASKÓŁCZE GNIAZDKO - piękna i smaczna sałatka z chrustem ziemniaczanym

Sałatka gruszkowa z tuńczykiem i ryżem

Makaronowa sałatka Nicoise z tuńczykiem i papryką

Fasolowa sałatka z tuńczykiem z puszki: sycąca zakąska imprezowa

Sałatka z tuńczykiem i awokado

Sałatka sycylijska - przepis na pyszną sałatkę z tuńczykiem

Zobacz także galerię zdjęć krok po kroku, jak zrobić sałatkę z tuńczyka z dodatkiem kukurydzy i kiszonego ogórka. Galeria zdjęć poniżej. 

Ocena: 2,9
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).